На 7 август имплантираха първите кардиовертер дефибрилатори на двама пациенти в СБАЛК“Медика Кор“ в град Русе

На 7 август имплантираха първите кардиовертер дефибрилатори на двама пациенти в СБАЛК“Медика Кор“ в град Русе

На 7 август 2019 година екип на кардиологична болница „Медика Кор“ в град Русе за връв път имплантира две сложни устройства, поддържащи сърдечния ритъм и погасяващи застрашаващи аритмии т.н. кардиовертер  дефибрилатори. С тази новина започна пресконференцията д-р Панайот Панайотов от „Медика Кор“. Пациентите са имплантирани от д-р Надя Панчева, един от пионерите и с най – много опит в цялата система за тези неща.

Д-р Надя Панчева от няколко месеца е част от екипа на кардиологичната болница. Тя благодари за възможността да работи в кардиологичната болница на УМБАЛ „Медика“ при създадените перфектни условия за развиване на кардиологична дейност тук с екип от млади и мотивирани колеги. Поставянето на кардиостимулаторите СБАЛК „Медика Кор“ град Русе  не отстъпва на съвременните технологии, практикувани в цяла Европа, уточни тя.

До разрешаването на пълно на проблемите на пациентите се постига при първият вид кардиостимулатори. Те се поставят на пациенти с проблем в проводната система или провеждането на електрическия импулс. В резултат се получава забавяне на пулса или спиране на сърдечната дейност. В миналото тези пациенти са загивали.

 От 1956 година, когато е поставен първият пейсмейкър в света, а в България този процес започва едва 80-те години. Като начало кардиостимулацията се е провеждала само в София, а в последствие и във Варна. Днес има множество центрове у нас, предлагащи  тази услуга. До сега в Североизточна България единствения център е Варна, от сега вече и Русе.

Кардиостимулаторите могат да се разделят на два вида, уточни д-р Панчева. Най – разпространеният вид, са тези които коригират забавения пулс. Представляват капсулирани устройства с два електрода и електроника, които се имплантират от ляво, в близост до рамото на пациента. Електродите се поставят в лявата част на сърцето на две нива: в камера и предсърдие.

При по сложните устройства , които функционират различно и електрониката е много по-сложна. Контрола на тези пациенти изисква доста по- голям опит и квалификация, уточни д-р Панчева. Вторият вид стимулатори са предназначени за пациенти , имащи много повече проблеми. Те могат да са: живото застрашаващите аритмии- водещи до т.н. внезапна сърдечна смърт. Този вид смърт се получава при възникване на камерна аритмия. Загуба на хиподинамика –  пациентите губят съзнание и до минути могат да загинат. Тези пациенти най-често имат придружаващо заболяване, примерно прекаран миокарден инфаркт и пр. Това състояние трябва да бъде преодоляно бързо, защото изчезва циркулацията на кръв в организма и най- вече мозъка.

Именно такива устройства са инплантирали специалистите на двама пациенти преди два дни- кардиовертерни дефибрилатори.

Пациентите преживели внезапна сърдечна смърт в близките две години вероятността да получат такъв инцидент е около 20%. От всички имплантирани пациенти с втория вид устройства, намалява смъртността сред тях до 40%. За 2018 година у нас са имплантирани 132  устройства от втори тип. Средно в Европа за същия период техния брой е 97/ 1 амлн..

Цената на едно устройство е между 10-14 хил. лв., като НЗОК заплаща 6 000 лв. от стойността и.

Третата група пациенти са такива със сърдечна недостатъчност. За тях подходящи за имплантиране на спейсмейкъри със синхронизираща функция. При т.н. диссинхронизия устройствата могат да ресинхронизират частично помпената функция на сърцето.

Със стартиране на дейността на центъра по Кардиостимулация към СБАЛК“ Медика  Кор“ на пациентите няма да се налага да пътуват до София, Варна , Плевен или Пловдив, а ще получават услугата в град Русе.

През годините русенската кардиологична болница се утвърди като име, за което работят редица изявени специалисти. Тя непрестанно привлича нови и високо квалифицирани лекари.       

Сподели:

Още новини от деня