На 9 февруари ни предстои петата или шестата постановка на "Бохеми"

На 9 февруари ни предстои петата или шестата постановка на „Бохеми“

На 9 февруари ни предстои  петата или шестата постановка на „Бохеми“! Една от най-изпълняваните опери в Русе.

Една от последните премиери е белязана със скандал – почти се проваля, а в навечерието на един от спектаклите на „Бохеми“, на 20 октомври 2013 година клошар подпалил фоайето на Русенската опера.

„Бохеми“ – най-чувствената опера на италианския композитор Джакомо Пучини, за първи път е поставена на сцената на Русенската опера в третия сезон след откриването на съвсем младия оперен театър. Може би това съвсем не е случайно – за младия театър, за младата артистична оперна трупа младежките вълнения и мечтите на героите от „Бохеми“в този исторически момент са близки и дълбоко познати. Операта на Пучини е едва петата продукция на новосъздадената Русенска опера.

Премиерата на първата постановка на „Бохеми“ на русенска сцена се сътояла на 12 октомври 1951 година. Диригент-постановчик е знаменитият български диригент Добрин Петков (1923-1987), който е и един от основателите на русенския оперен театър. Режисьор на постановката е известният режисьор с международно признание и слава Михаил Хаджимишев (1914-1987). Художник е съпругата му Ани Хаджимишева, верен сътрудник и художник на много негови постановки, а хор-майстор – Илия Илиев.

Историческата справка показва, че тази постановка е представена в над 80 представления! Първата изпълнителка на Мими е била сопраното Пенка Маринова, а ролята на Родолфо за първи път в Русе изпълнява тенорът Йорго Стефанов.

Ето и фотографии от първата постановка на „Бохеми“ в Русе. На едната  са Пенка Маринова (Мими) и  Кирил Кръстев (Марсел).

Георги Симеонов е роден през 1969 година в София.

Завършил е Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ – специалност Музикално-сценична режисура със степен Магистър при проф.Певел Герджиков. Специализира Оперна режисура при Франко Дзефирели в Италия (2003 -2007).


Георги Симеонов

Още в студентските годинитворческият потенциал на Георги Симеонов е високо оценен от водещите оперни режисьори в България и той започва работа като асистент-режисьор в Националната опера в София. Там младият оперен режисьор практикува като асистент на знаменития руски оперен постановчик и педагог проф.Борис Покровски, работи съвместно в подготовката на много постановкисъщо и с акад.Пламен Карталов и  проф.Павел Герджиков, с Петър Щърбанов и Емил Бошнаков.

Професионалната кариера на Георги Симеонов го изправя пред многобройни творчески предизвикателства, които утвърждават неговите  успехи както в постановки на много български оперни театри, така и в повечето европейски държави.Списъкът с оперни и оперетни заглавия, поставени от Симеонов е респектиращо дълъг, а сред заглавията в него изпъкват Трубадур (1997), Риголето (1998), Аида и Лучия ди Ламермур (1999), Мадам Бътерфлай (2000), Ловци на бисери и Бал с маски (2001, 2016), Кармен (2001, 2003), Лястовичката (Пучини, 2005), Мария де Руан (Доницети, 2008), Графиня Марица (2013), Крадецът на праскови (Благовеста Константинова, световна премиера, 2013), Пепито (Офенбах, първо изпълнение за България, 2014), Вива ла мама (Доницети, 2016), Симон Боканегра (за МФ „Мартенски музикални дни“, 2016), Дон Паскуале (2017), Отвличане от сарая (2018).

През 2014 година Георги Симеонов създава Опера „Нова“ – България, която е единственият по рода си оперен театър в страната, замислен като платформа за обучение и кариерно израстване на оперни певци от целия свят, с подобаващ репетоар и атрактивни форми на творческа изява.

Като опитен и високо ценен творец, българският оперен режисьор е активен член на Музикалното общество „Гаетано Доницети“ в Бергамо – Италия, също така е член на Управителния съвет на „Омега Интернешънъл Опера Мениджмънт“ – Виена. Представител е на „Артист Комюникейшън – Берлин“ за България.

Георги Симеонов е автор на научни и популярни публикации, както и много от постановките му са обект на многобройни рецензии в националните и регионални печатни медии с по над 10 публикации (вестниците „Култура“, „Труд“, „24 часа“, „Монитор“, „Стандарт“, „Дума“), а също и в чуждестранни вестници и списания от страните на Европейския съюз с над 15 публикации.

Георги Симеонов и неговото творчество са във фокуса на българските национални телевизии – БНТ, Нова ТВ и БТВ.

От началото на сезон 2018/2019 Георги Симеонов е Артистичен директор и Заместник-директор на Държавна опера-Русе.

Сподели:

Още новини от деня