Боряна Ламбрева ню_1678286263

Неделната концертна програма завършва с една изискана Песенна вечер с известния баритон Кирил Манолов и талантливата пианистка Боряна Ламбрева

Неделната концертна програма на 19 март завършва с една изискана Песенна вечер с известния баритон Кирил Манолов и талантливата пианистка Боряна Ламбрева. Концертът ще се състои от 19 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание и ще включи произведения от Рахманинов и Панчо Владигеров.

Роден в София, Кирил Манолов завършва Националната музикална академия и специализира оперно пеене в Милано и Виена. Лауреат е на конкурсите за млади оперни певци във Виена, Варшава и Барселона. Носител е на Голямата награда “Златен пръстен на София” на 14-тия Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”, награда присъждана само 4 пъти в 60-годишната история на конкурса.

Манолов гостува многократно на сцените на оперните театри в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Будапеща, Лисабон, Брюксел, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт, Парма, фестивалите в Равена, Мачерата, Савонлинна, Дубровник, Палма де Майорка, и много други.

Творческият му път се пресича с едни от най-големите диригенти и режисьори в оперният свят – Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, Симоне Янг, Александър Ведерников, Дамиано Микелето, Арно Бернар, Дитрих Хилсдорф, Дейвид МакВикър и други.

След изключително успешният си дебют на оперния фестивал в Равена – Италия, в ролята на Сър Джон Фалстаф от операта “Фалстаф” на Джузепе Верди, италианската критика и диригента Рикардо Мути го определят като новият най-голям изпълнител на тази роля на нашето време. Дългогодишното му сътрудничество с Маестро Мути носи на Манолов привилегията да е чест и желан гост в продукциите на Маестрото по цял свят. 

Репертоарът на Кирил Манолов съдържа широк набор от оперни произведения от Верди, Пучини, Доницети, Росини, Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и Курт Вайл, редица кантатно-ораториални творби от Бах, Бетовен, Форе и Брамс, както и камерна музика от български и чужди композитори.

Многобройни са записите му за Българското национално радио, Хърватското радио и телевизия HRT, Австрийското национално радио ОRF и др. Има издадени компактдискове с негови участия за продуцентски компании като RMM и Harmonia Mundi. Кирил Манолов е асистент във Вокалният факултет на Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”.

Боряна Ламбрева е позната с активната си дейност на акомпаниращ пианист – предимно в сферата на оперното и камерно-вокалното изпълнителство. През годините регистрира многобройни участия като пианист в редица академични, национални и международни конкурси. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали като МФ „Софийски музикални седмици“, МФ „Мартенски музикални дни“, МФ „Варненско лято“, Празници на изкуствата „Аполония“, „Скопско лято“ и др. На концертния подиум се изявява в сътрудничество с наши и чуждестранни изпълнители – на сцените в България, Русия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Белгия, Унгария, Чехия, Македония и др. 

Участва в концерти с мецосопраното Веселина Кацарова в Брюксел, с Райна Кабаиванска и нейни ученици – в Музея Капитолини в Рим. В рамките на международните фестивали „Дни на музиката в Балабановата къща“ и „Музикартисимофест“ изнася рецитали с камерзенгерин Красимира Стоянова и изгряващото мецосопрано Светлина Стоянова. 

Като предпочитан пианист в майсторските класове, провеждани у нас и в чужбина от водещи певци, диригенти и оперни режисьори – Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Паул Вайголд, Вера Немирова и др., Боряна Ламбрева отбелязва и забележително дългогодишно сътрудничеството с оперната прима Райна Кабаиванска, в чиито ежегодни майсторски класове в България, организирани и продуцирани от НБУ, тя е пианист-акомпанятор повече от двадесет години.

 Освен това пианистката развива активна звукозаписна дейност, предимно за фонда на БНР. През последните години осъществява редица изключително успешни студийни и документални записи с изявени певци от класата на Кирил Манолов, Михаил Михайлов, Цветана Бандаловска и др.

Професор по „камерно пеене“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където защитава и докторска дисертация, Боряна Ламбрева е автор на две книги, анализиращи мястото и интерпретационната проблематика в изпълнителската практика и академичното образование на камерни вокални произведения от български композитори.

Сподели: