Незастрахован при трудова злополука шофьор загина в камион в Русенско

Шофьор на камион е загинал при катастрофа в Русенско през отминалия месец, като при разследването се оказва, че работодателят не е сключил задължителната застраховка „Трудова злополука“ за неговите работници и служители.

Това каза по време на пресконференция днес главен инспектор в дирекция „Инспекция по труда“ – Русе Георги Георгиев.

Във Второ РУ изясняват трудова злополука, при която е пострадал 68-годишен работник. Вчера в 14:50 часа в полицията е постъпил сигнал за мъж, пострадал при ремонтни дейности, извършващи се на ул. Яна Войвода в Русе. Изпратеният на адреса екип на Второ РУ е установил, че при ремонтни дейности на тротоар пред блок „Страхил Войвода“, кофа на товаро-подемна машина-багер е ударила работник от фирмата изпълняваща ремонтните дейности, при което той е загубил равновесие и се е ударил в товарен кош на автомобил марка „Ивеко“. Изяснено е, че пострадалият работник е 68-годишен мъж. Отведен е в медицинско заведение, където му е установено счупване на долната част на челюстта. Извършен е оглед на местопроизшествието от дежурна оперативна група на МВР и по случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е и инспекцията по труда.

Оказва се, че работникът има проведен инструктаж за безопасност при работа, има застраховка „Трудова злополука“. На работодателя обаче са съставени 2 акта, защото има нарушения. Едното е, че работникът е допуснат до работа без каска, а второто е затова, че работодателят го е допуснал в близост до кофата на багера. Има издадени и задължителни предписания.

При ремонт на неработеща моторна коса на 29 май работник докосва режещата част. Той получава порезна рана на лявата ръка. Извършена е проверка. Работникът е имал трудов договор, инструктаж и застраховка „Трудова злополука“. При оказана първа помощ в болницата лицето е освободено за домашно лечение.

В Първо РУ изясняват случай с пострадал работник в русенска фирма. Вчера малко преди 11 часа на 12 юни в полицията е постъпил сигнал, че във фирма, намираща се на бул. Цар Освободител в Русе, по време на рязане на желязо за отпадък е пострадал 39-годишен работник, като върху главата му е паднал метален предмет. На местопроизшествието е изпратена дежурна оперативна група от Първо РУ за изясняване на случая и извършване на оглед. При първоначалните действия е станало ясно, че от около метър и половина е паднал двойно Т-образен профил, който е бил закрепен с шпилки за тавана на помещението, който е ударил работника в областта на главата. Пострадалият е бил откаран от екип на спешната помощ в болницата, където са му установени фрактури на шийни прешлени и е настанен за лечение, без опасност за живота. За случая е уведомена инспекцията по труда. Случаят е документиран, като е образувано досъдебно производство.

Става дума за рязане на релсов телферен път. Релсата в единия край пада и се плъзва по гърба на работник, при което той получава травми. След няколко дни в болницата е освободен за домашно лечение. Той има сключен трудов договор с работодателя и има застраховка.

Във Второ РУ изясняват сигнал за трудова злополука на 4 юни, при която е пострадал 41-годишен мъж. Вчера около 11:00 часа е постъпил сигнал за пострадал работник в производствено хале на фирма, намиращо се на бул. Тутракан в Русе. На местопроизшествието са изпратени служители от Второ РУ, които са изяснили, че в хода на работния процес в халето от машина за навиване на метални листи се е изплъзнал диск с навита ламарина, който е затиснал крака на работник  на 41 години. При инцидента мъжът е получил фрактура на подбедрица, която е установена след преглед в медицинско заведение. Случаят е документиран от разследващите, като е образувано досъдебно производство с оглед престъпление по чл.134, ал.1 от НК. Работата по изясняването на инцидента продължава.

Лицето има трудов договор, инструктиран е за безопасна работа и има застраховка.

На 30 май работник, назначен по трудов договор като готвач е паднал зад външен бар на заведение. Намерен е от негови колеги в безпомощно състояние. Извикана е „Бързо помощ“ и е откаран в болница. Той не си спомня как се е озовал на земята. Злополуката е декларирана в НОИ, но няма разпореждане дали е призната за трудова или не.

Фирма за производство на чорапи сключва договор с друга за почистване на задния и двор. Това е ставало посредством багер. Работник от чорапената фирма е координирал дейността. Пострадал е палецът му при движение на багера с боклуци. Той е освободен за домашно лечение след 2 дни хоспитализация. Тече проверка и на двете фирми към този момент.

Сподели:

Още новини от деня