Неподражаемият русенски художник Николай Бузов откри поредната си самостоятелна изложба

Неподражаемият русенски художник Николай Бузов откри поредната си самостоятелна изложба

Неподражаемият русенски художник Николай Бузов откри поредната си самостоятелна изложба. Експозицията, която е под надслов „Темпо“, бе официално представена късно снощи във фоайето на Доходното здание в Русе, като съпътстваща част от програмата на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“. В нея са включени повече от 20 картини нефигурална живопис. На събитието присъства и заместник областният управител Детелина Ачева, която сподели, че нарисуваното от Бузов остава в съзнанието на всеки от нас със своята обогатяваща и извисяваща сила. „Ценителите на изобразителното изкуство днес са щастливи, защото настоящата Ви изложба успява да ги пренесе в един напълно различен свят, където формите, линиите и цветовите комбинации отправят послание за силата на свободолюбието, за смелостта да живееш и твориш извън наложените рамки и винаги да се прекланяш и да изтъкваш красотата“, каза още Ачева и пожела на художника силен дух, вдъхновение и творчески устрем. „Надявам се, че повече хора ще запомнят един от най-ценните Ви уроци, а именно, че  не трябва да се опитваме да подражаваме на нещата, които са преходни и постоянно се променят“, допълни заместник областният управител. „Изобразителното изкуство в Русе и страната си има своята история и своите изпълнители, към които имате честта да принадлежите и Вие. Чест е, че именно хора като Вас дават началото на 62-рото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, заяви Ачева.

Събитието бе открито от артистичния директор на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, която отбеляза, че фестивалът се е превърнал в една широка панорама на изкуствата в Русе.

Представените картини в експозицията на Николай Бузов представляват съвременно постмодернистично изкуство. „Картините ми в настоящата изложба „Темпо“ са своеобразно продължение на пластичните, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие.  Много важни за моето развитие през това време са поредица самостоятелни изложби и проекти състояли се във внимателно подбрани галерии – „Левитация“ в „Сезони“, просто „Живопис“ в „Арт36“,  „Хаос“ и „Геометрия“ в  INTRO Gallery,  „Дистанция“ в Русенската художествена галерия,  „Калейдоскоп“ в „Сердика“, „Космогония“ във „Видима“ и  „Кръговрат“ в  салоните на Съюза на българските художници на улица „Шипка“ 6  в София. През този – бих го нарекъл по съзерцателен период  обръщам изключително внимание на начина, по който осъществявам жестовете си на художник – отривисти и мощни, но и точно премислени, изненадващи и дори стъписващи неизкушеният зрител платна. Насочвам погледа си  нагоре, но и навътре за да открия за себе си и пресъздам за другите илюзорни но и съвсем истински душевни пространства. Работя и се боря с материални неща – бои, четки, платна за да предам чрез работата си съвсем нематериални, а духовни състояния. Оставям лични знаци по пътя. Моят път в изкуството“, коментира Бузов при откриването на изложбата и припомни мисълта на Пикасо, че „изкуството не е направено, за да украсява апартаменти“. Според него фестивалът „Мартенски музикални дни“ е истински храм на изкуството и музиката.

От своя страна Диана Драганова-Щир, която е изкуствовед в Националната художествена галерия, посочва, че картините на Бузов пресъздават света със завладяващото усещане за навлизане в нова неизследвана реалност, пространство и време, а настоящата изложба въвлича в непрекъснатия процес на движение, изживяване и връщане към началото, трансформация, в която спиралата на времето ни повежда към илюзията на откривателството. Според Щир Бузов създава едно истинско и цялостно емоционално и духовно изживяване.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 4-и април.

Припомняме, че Николай Бузов е роден през 1960 година. Завършва Националното Училище за  Пластични изкуства и Дизайн през 1979. Първата изложба в Русе е през 1983 година. От 1984 работи професионално в областта на модния дизайн, както и  живопис, рисунка и графика, а също обекти и инсталации. От същата година редовно участва в регионални и национални изложби. Член е на Съюза на Българските художници от 1990 година. Автор е на над тридесет самостоятелни изложби в страната и зад граница, участник в редица международни изложби, биеналета, симпозиуми и пленери, както и модни шоу и изложения. Присъждани са му номинации и награди  в областите на изобразителното изкуство и дизайна в България, Румъния, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Германия, Нидерландия. Негови творби притежават галерии и сбирки на меценати и колекционери в различни страни.  Живее и работи в София и Русе.

Сподели: