батин

Непознати кътчета на Русенска област: Батин

Сгушено в хълмистата долина на река Дунав, срещу едноименият остров, се намира село Батин. Само на 50-на километра от областният център, селото попада в границите на община Борово, като по актуални данни от миналата година в него живеят малко повече от 500 души.

Исторически Батин съществува отдавна, като по време на Османската империя местното население постепенно се е смесило с преселници от Мала Азия. Днес преобладаващото население на селото изповядва исляма. Тук, освен църква, има и джамия, където служи имам от селото.

Батин е лесно достъпен по шосе от разклона на главен път Русе – Велико Търново при село Обретеник, като настилката е в много добро състояние.

Районът е богат на билки като дива мащерка, риган, мента и други. В селото има няколко производители на мед, като в някои от магазините може да се закупи този местен деликатес. В Батин се отглеждат овце, крави, орехи, зеленчуци и др. Развива се и рибарството. Поминъкът на местното население е земеделие. Има и много, заминали да работят в чужбина.

В Батин има няколко кафене-барове и магазини. Наскоро бе отремонтиран и открит прекрасен стадион, където тренират играчите на местния футболен клуб Дунав.

Училището и детската градина в селото са затворени отдавна. В селото има млади хора, но има и изоставени къщи. Селото се обслужва от редовен микробусен транспорт до Русе и съседните села Екзарх Йосиф и Горно Абланово.

Батин не е туристическа дестинация, но има голям потенциал да се превърне в такава. Близостта до река Дунав и остров Батин, богатството на дивеч, красива природа и питейна вода са основания да се посети, дори и за ден, това райско кътче от Русенския край.

През селото преминава и вело маршрут 6, част от европейската вело мрежа. С колело може да се достигне до Кривина и м. Стълпище при село Мечка.

Подходящи за излет са местността Калето, където има условия за барбекю, с беседки и изглед към река Дунав. За любителски риболов може да се опита при старата риболовна хижа, до реката, но е необходима и лодка.

В селото няма условия за нощувка, но е подходящо за еднодневна екскурзия със семейството.

Сподели:

Още новини от деня