Не е случайно, че Никола Хаджитанев става човек на изкуството

Не е случайно, че Никола Хаджитанев става човек на изкуството

Не е случайно, че Никола Хаджитанев става човек на изкуството. В семейството му традиции са създали оперни певци, цигулари и художници – баща му е известният художник, график, стенописец и илюстратор Христо Хаджитанев, едната му братовчедка е балерина, леля му е цигулар в Софийска опера и балет, двамата му дядовци са оперни певци. Самият Никола в едно интервю споделя, че при първата си среща с балета не е бил много ентусиазиран. Когато го водят за първи път в балетната зала и вижда, че е пълно само с момичета, почти се отказва. Явно, обаче, наследява артистичната кръв и тя надделява.

Израснал в семейство, което от поколения е свързано с изкуството, той получава пълната подкрепа на родителите си. Усилията, които трябва да полага в залата, не му пречат да има страхотно детство, нито да се отказва от нещо.

„Жертваш тялото, душата си в балетната зала и на сцената. Никога обаче не съм съжалявал за нищо. Танцът съпътства живота на един професионален балетист от ранна възраст и колкото по-рано осъзнаеш и обикнеш изкуството, толкова по-добре. Компромисите и жертвите са много малки и незначителни“, споделя той.

Никола попада в Националното училище за танцово изкуство и продължава семейната линия в изкуствата. Още на 15-годишна възраст печели Първа награда на Националния конкурс за млади балетни изпълнители и в следващите години продължава да трупа златни отличия в България и в чужбина. Така започва забележителната му кариера, която е постигната с труд, амбиция и огромен талант. Репертоарът му включва водещи партии в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Козият рог”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Дамата с камелиите”, „Сюита в бяло”, „Пахита”, „Шехерезада” и мн. др.

Заедно с примабалерината Марта Петкова танцуват в Софийска опера и балет и са забележителна и обичана от публиката танцова двойка. Едни от последните им партньорства са под режисурата на известния хореограф, педагог и танцьор Лео Муич в балетните постановки „Анна Каренина“ и „Великият Гетсби“.

Ще видим и двамата в балетния спектакъл на Държавна опера – Русе „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус на 24 февруари от 19.00 часа в Доходно здание.

Не пропускайте!

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: