Новата книга на Данаил Стойчев-Хърст "Случаят Кордокувас" ще бъде представена на 31 март

Новата книга на Данаил Стойчев-Хърст „Случаят Кордокувас“ ще бъде представена на 31 март

Новата книга на Данаил Стойчев-Хърст „Случаят Кордокувас“ ще бъде представена на 31 март от 17.30 часа в РБ „Л. Каравелов“. Тя представя криминален случай, свързан с неосветената личност на първия от последователите на Ивайло – упоменатият в хрониките Псевдо–Лахана.

Разследващи от МВР – сектор Културно-исторически ценности, проследяват произхода на откъслек от пергамент с текст от 13 в., иззет от контрабандисти. Оперативната разработка се осъществява на територията на България и две съседни държави. По случай съдействат партньорските служби на Турция и Гърция, както и чаровна служителка на Интерпол. В резултат е пресниман цялостният текст, с който разполагат търговците на антики. От него става ясно: кой е Псевдо-Лахана и каква е връзката му с Кордокувас (българския цар Иваил); каква е действителната драма в двора на татарина Ногай, разиграла се преди 740 години; участието на Псевдо-Лахана в дворцовите интриги на империята; идеята на българския герой за решителен отпор на турската агресия в Европа.

Автор на повестта „Случаят Кордокувас“ е Данаил Стойчев – Хърст, роден през 1963 г. в Русе. Творческият му път започва през 1992 г., когато е монтажник в Русенската корабостроителница. Тогава издава първата си книга в проза – „В сянката на полумесеца и кръста”, на тема история и маринистика. След постъпването си в МВР пише редица литературни произведения, свързани с историята.

Сподели:

Още новини от деня