Нова книга за поборника Иван (Иваница) Ангелов Иванов ще бъде представена в Русе

Нова книга за поборника Иван (Иваница) Ангелов Иванов ще бъде представена в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Нова книга за поборника Иван (Иваница) Ангелов Иванов ще бъде представена в РусеИсторията и житейският път на един от дейците ни в борбата за възстановяването на българската държавност и в изграждането на нова България Иван (Иваница) Ангелов Иванов ще бъде представена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Това ще стане на 28 ноември от 17.30 часа.

Кой е Иваница Ангелов Иванов? Роден е на 20 октомври 1847 г. в гр. Свищов. След смъртта на баща му в 1852 г. издръжката на трите му деца е поета от неговия брат, Илия Иванов, търговец в крайдунавския град. Иваница учи в Свищовското класно училище при Емануил Васкидович и Христо Фотинов – едни от основателите на светското образование у нас, но не го завършва, тъй като започва работа при чичо си като помагач в търговията и магазините му. Увлечен е от идеите на Георги Ст. Раковски и пробуждащите се идеали за отхвърляне на османското владичество. От 1867 г. е член на Свищовския революционен комитет. Заточеник в Диарбекир, след което живее в Галац. След Освобождението е финансов чиновник и един от учредителите на Българската народна банка. В продължение на 20 години Иваница Иванов е директор на Русенския клон на Българската народна банка. Участва и е инициатор на създаването на Русенската градска библиотека през 1888 г., за събирането на средства за издигане на храм „Св. Борис-Михаил“, за създаването на Търговската камара в града. Поборникът, революционерът, еволюционистът-строител на съвременна България Иваница Ангелов Иванов умира на 2 ноември 1938 г. на 91 годишна възраст.

Представянето на книгата „Поборникът Иваница Ангелов Иванов. Писма, спомени, документи 1867-1939“ от Тодор Билчев и Николай Ликовски се организира от Държавен архив – Русе, НПО Клуб „Русчуклии“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Според Красимир Кънчев, който ще представи книгата, „ тъй като животът се измерва не с годините, а с делата, оставени в тях, надявам се търсещият читател да бъде възхитен от нравствената сила, чистият патриотизъм (неизкористен като в днешното ни съвремие) и духовната широта на един обикновен, като всички нас, българин. Българин, който успява да премине (не невредим, но съхранил се) и през диарбекирския ад, и през грубата следосвобожденска действителност, когато и своите го изпращат в затвора за отмъщение, че не удовлетворява финансовите апетити на новоизлюпените български богаташи, та даже и на австро-унгарски авантюристи“

Сподели:

Още новини от деня