Нова лазерна апаратура от последно поколение за премахване на камъни в бъбреците работи от седмица в УМБАЛ „Канев“

Нова лазерна апаратура от последно поколение за премахване на камъни в бъбреците работи от седмица в УМБАЛ „Канев“ + ВИДЕО

Нова лазерна апаратура от последно поколение работи от седмица в УМБАЛ „Канев“. Тя е предназначена за премахване на камъни в бъбреците по ендоскопски път под упойка, като досега с нейна помощ са излекувани 6 пациенти. Първият е бил от Бургас, а ще се обслужват пациенти не само от Област Русе. 24 часа е предвиденият болничен престой. Разходите по лечението за здравноосигурени лица се поемат от НЗОК, съобщи днес д-р Венцислав Георгиев – началник на отделение по урология в УМБАЛ в присъствието на свои колеги. С лазера се постига разбиване на бъбречните камъни, а фрагментите се разпрашават.

умбал канев камъни в бъбреците апаратура 1

умбал канев камъни в бъбреците апаратура 1

умбал канев камъни в бъбреците апаратура 1

Разбиването на камъни с лазер към днешна дата дава най-добри резултати. Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани.
Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор.
С помощта на новата технология пациентът бива опериран без придружаващи разрези и без последващи шевове.
За здравноосигурените пациенти процедурите с холмиум лазера се заплащат от Здравната каса, като пациентът доплаща единствено такса за консуматив, който не се поема от НЗОК.
Целият екип на отделение Урология е преминал обучение за работа с апарата.
Освен за лечение на бъбречно-каменна болест, с холмиум лазерa могат да бъдат третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки козметични операции по медицински препоръки.

сн. УМБАЛ КАНЕВ

Сподели: