Спортен клуб Ruse GO обяви фондонабирателна кампания за люлка за деца със специфични потребности на площад "Дунав"

Нова люлка за деца със специфични потребности закупи Ruse GO след много кратка успешна дарителска кампания

Време за прочитане: 2 мин.

Закупихме люлка за деца в инвалидни колички на стойност 5400 лв. и искаме да я дарим на Община Русе, сподели Иван Белчев – основател на спортен клуб Ruse GO. По тази причина той се обръща към кмета на Община Русе Пенчо Милков за съдействие относно мястото за монтаж на люлката и другите предложения. Обща стойност на дарението към Община Русе и русенци е 8023 лв.

Застанахме зад националната кампания „Да играем ЗАЕДНО“ , която има за цел да закупи люлка за деца в инвалидни колички в Русе , която в последствие да бъде дарена на община Русе. Стойността на люлката е 5400 лв. Стартирахме кампания за набиране на средства и
след 48 часа сумата за люлката беше събрана. Над 130 дарители подкрепиха инициативата, поясни г-н Белчев.

С писмо до кмета от 18.05.2020 г-жа Анна Йончева е изпратила своята молба за място, където да бъде монтирана люлката. На 28.05.2020 е получено потвърждение за възможност за монтаж на детската площадка в парк „Дунав“ зад Историческия музей. Направен е анализ на площадката и е констатирано, че тя не е достъпна за деца в
инвалидни колички и се намира на място, което не е добре посещаемо, а спецификата на люлката-везна е игра на баланс между дете на инвалидна количка от едната страна и 2 деца от другата. Затова е отказано това предложение.

След направеното допитване сред родителите на деца със специални потребности е изразено желание да се монтира люлката за деца в инвалидни колички в Парка на младежта. От клуба считат, че подходящо място е новоизградената площадка до ЧДГУ „Вяра, Надежда, Любов“.. Много от родителите с деца на инвалидни колички отиват да се разхождат именно там, в парка, и какво по-добро преживяване от това, детето да се люлее на люлка. Някои от тези деца не са се люляли никога през живота си.

Предлага се монтиране на видеонаблюдение, за да се опази люлката от вандалски прояви.

За люлката везна е нужна площ от минимум 18 кв. м. армирана бетонова плоча с дебелина минимум 20 см. Върху площта трябва да е поставена синтетична ударопоглъщаща настилка. Клубът може да дари такава настилка на стойност 530 лв. От общинските служби се изисква изливането на бетоновата плоча и монтажа на
удоропоглъщащата настилка.

Кампанията набра много повече от нужната сума, затова са закупени и 3 люлки-седалки за деца със специални потребности, които са подходящи и за здрави деца. Тези люлки ще са дарение към Община Русе. Предложението е те да се монтират и заменят 3 обикновени люлки-седалки на площадки в Парк на Младежта, Парк на Възрожденците и Кея. Стойността им е 1041 лв.

Бихме желали да посадим зеленчуци край люлката-везна в Парка на Младежта в 4 специални и обезопасени дървени саксии-сандъци (150х100х28 см), казва г-н Белчев. Това изгражда добра връзка между децата и природата – могат да наблюдават растежа на зеленчуците, да засадят свое растение и (евентуално) да наберат пресни зеленчуци. Стойност на саксиите-сандъци е 1052 лв.


Сподели:

Още новини от деня