Нова хибридна операционна в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“ - Русе

Нова хибридна операционна в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“ – Русе

Нова хибридна операционна има в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“ – Русе. „В нея може да комбинираме старите хирургични методи за лечение с новите безкръвни методи, както и самостоятелно да ги използваме, съчетавайки постиженията на науката, технологиите и лекарските умения. С тази нова апаратура голямата болница може да се гордее , че е в крак с новите методи“, сподели съдовият хирург д-р Стоян Генадиев.

„Апаратът дава възможност да работим заедно с други специалности и да извършваме емболизационни процедури – с едно убождане да се стигне до различни органи и да се прекъсне кръвотокът към тях. Има ангиограф, рентгенов апарат за извършване на процедури във всички съдови басейни в човешкото тяло – мозъчно-съдова болест, коремна аорта, стеснение и запушване на артериите на крайниците. Има възможност и за ротационна 3D ангиография – както в един скенеров апарат рамото се завърта около пациента и дава триизмерно изображение на съдовете и органите. Комбинира скенер и рентген и може да се третират пациентите, без да бъдат премествани в друга зала или друго отделение“, обясни още д-р Генадиев.

Чрез връзка с общия сървър, където се качват изследванията от скенера и от апарата в операционната, може да се изтегли скенерът и триизмерната реконструкция на изображението да се наложим на това, което се вижда на живо на екрана в операционната. Така може да се намали до минимум използването на контрастна материя, която натоварва бъбреците. При нужда лекарите могат да се свързват и с външни специалисти за консултация. А пред вратата на операционната са поставени две пластики на ръце – в чест на дългогодишния началник на отделението доц.д-р Георги Георгиев и операционна сестра Елеонора Лазарова, работили от основаването на отделението 40 години рамо до рамо.

Сподели: