Новите социални жилища в Русе приемат през май своите първи обитатели

Новите социални жилища в Русе приемат през май своите първи обитатели

Време за прочитане: 2 мин.

Завършено е строителството на новите социални жилища в Русе на ул. „Белмекен“, ж.к „Родина III“. Те са реализирани по проект, финансиран чрез програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос „Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“. От началото на май тази година в тях ще бъдат настанени социално слаби и уязвими хора, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване в Русе.

Тъй като в следващите 5 години Общината има ангажимент да осигури устойчивост на проекта, тя ще създаде услуга „Социални жилища“, от която ще възползват 88 потребители. Решението за това предстои да се вземе на предстоящата априлска сесия на Общинския съвет. С новата услуга се цели да се подобри качеството на живот на социално уязвимите наши съграждани. Положителните ефекти не са само материални, те са свързани с насърчаване на социалното включване , развитието на социалните политики на територията на града и с повишаване на техническия и управленски капацитет на общинската администрация.

Социалните жилища в квартал „Родина III“ се намират в 4-етажна сграда с два самостоятелни входа. Общо са изградени 28 апартамента– по седем на етаж, от които 20 дву-, 6 три- и 2 едностайни. Някои от тях са с възможност за ползване от хора с двигателни проблеми, като за целта към всяка стълбищна клетка се предвижда и асансьор. По проекта е заложено базово обзавеждане на жилищата, като финансирането за това е осигурено от общинския бюджет.

В сутерена се разполагат мазета към апартаментите и технически помещения. Проектът е предвидил сигнално-охранителната система, видеонаблюдение и пожароизвестителна инсталация, инсталация за отопление на газ и слънчеви панели на покрива за подгряване на вода. Специално оформен е дворът, направен е и паркинг.

Изпълнението на проекта започна през май 2018 г., а сега ще бъде финализирано. Общата стойност на проекта е 2 248 075.04 лева , от които 173 038.75 лева са осигурени от Община Русе, а останалите 2 075 036.29 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Сподели:

Още новини от деня