Новият проект на Държавна опера - Русе "Гласове и мандолини" ще бъде представен на 1 февруари

Новият проект на Държавна опера – Русе „Гласове и мандолини“ ще бъде представен на 1 февруари

В първия ден на февруари тази година русенци ще бъдат изкушени от нетрадиционно съчетание в концерта „Гласове и мандолини“, който ще се състои в зала Филхармония от 19 часа.

Това е новият проект на Държавна опера – Русе, в който ще се изявят  сопраното Анна Карадимитрова, кларинетистът Преслав Петков, а специално участие в концерта ще вземе и мандолинен квинтет „София“, създаден от китариста на групата Б.Т.Р. Славчо Николов.

Нетрадиционната струнна формация  е в състав Йоана Димитрова, Мария Стоянова и Гинка Илиева – мандолини, Николай Петров-  мандола и Славчо Николов – китара.

Класически творби на Моцарт, Шуберт, Карл Дженкинс, а също и интерпретации на песенното творчество на български класици като Добри Христов и Парашкев Хаджиев ще прозвучат  в аранжименти за мандолини, сопрано и кларинет.

Към красивите музикални щрихи ще бъдат добавени и творбите на самия Славчо Николов, някои от които се изучават като пример за неравноделен размер от студентите в консерваторията на Ваймар.

Концертът, на който ще имат възможност да се насладят русенци, е впечатлявал публиката и в Дубай преди години, като част от платформата „Български музикални вечери в Кувейт“, създадена от талантливия русенски кларинетист Преслав Петков по времето, когато заедно със съпругата си Анна Карадимитрова живеят и творят в арабската държава.

Покана да представят интересния и иновативен проект музикантите вече са получили и от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Меломаните в столицата ще могат да гледат концерта на 7 юни тази година.

Билети се продават на каса Опера от понеделник до петък от 10.00 до 18.30 часa и на Grabo.bg

Сподели: