мебели 60те години

Новият шик са мебелите от 60-70-те години на миналия век

Време за прочитане: 2 мин.

Защо дизайнерите възстановяват ролята на мебелите от 60-70-те години на миналия и как те се вписват в съвременния дизайн на апартаментите? Българите се завръщат към соц мебели от средата на 20-ти век. В апартаментите с модерен дизайн има все по-често подови лампи и други битови предмети, характерни за стандарта през 60-70-те години.

Преди 15-20 години хората отхвърляха такива неща, считайки ги за боклуци, а сега социалистическите мебели и интериор станаха модерни и се продават дори в онлайн магазини. Звучи странно, но е факт и затова днес ще обсъдим тази тема.

Защо има този парадокс при обзавеждането на апартаментите днес?

Мебели, направени от онова време, се търсят днес, защото вече не се възприемат като типично интериорно решение. Напротив, те изглеждат необичайно и изключително на фона на съвременните мебели. Поне така казват собствениците на ретро мебели.

И всичко това е свързано с психиката на човека.

Човек се връща към идеята за своята индивидуалност. Модата е циклична, включително и в дизайна на мебели. Много известни фабрики за мебели в Италия се завръщат в производството на мебели със силуети от 60-те и 70-те години на миналия век. И се изкарват доста добри пари от тази идея.

Това, което преди беше определяно като обикновено и стандартно, днес се възприема като връх на интериора. В това има европейско влияние, където любовта към миналото е много силна.

Новото търсене на такива мебели не означава пълна реконструкция на интериора от онова време, сочат дизайнерите. Вместо това, в модерните апартаменти се добавя малко декор от недалечното минало.

Става дума за отделни акценти, които са поставени на някои места. Добавяне на носталгични нотки към модерния интериор е добра идея.
Трябва да се отбележи, че цените на такива мебели никак не са ниски и е нужно да се прецизира тяхното поставяне.
В противен случай може да стане нещо кичозно в определена стая.

Нашият съвет е: не е нужно да спазвате модата в интериорното решение на жилището. Определено това не е лъжица за всяка уста. Може да сте си харесали нещо ретро за апартамента и то обаче да не подхожда …на цялостното ви обзавеждане.

Иска се много усет, за да може то да е част от цялостния интериор на жилището.

В крайна сметка всеки има различен вкус за това какви мебели да си купи и как да организира пространството с тях.

На практика модата понякога идва в повече и се харчат излишни пари за стари мебели.

Сподели:

Още новини от деня