Нови книги: Ана Бландиана „Населена от думите“

Нови книги: Ана Бландиана "Населена от думите"Още преди три десетилетия –в апогея на “Златната епоха Чаушеску”- АНА БЛАНДИАНА /род. 1942/ заяви, че не може повече да търпи насилието, унижението, лъжата, че “единственият и дълг – висш екзистенциален – е да говори само истината “. И остана вярна на този дълг, дори когато това бе изключително трудно. Престанаха да я печатат, уволниха я, беше принудена да напусне работата и дома си в Букурещ да живее в село Комана, край Гюргево, Южна Румъния. Но заедно с поета Мирча Динеску /род. 1950/ и учителката от Клуж Дойна Корня, тя бе един от светилниците в дългата и сякаш безкрайна нощ, спуснала се над многострадалната ни северна съседка.

“ Идва момент, казва Бландиана, когато или трябва да се откажеш от всичко ,или трябва да станеш защитник , прокурор , съдия , да минеш през тези трудни състояния, като през празни пространства,да намериш ъгъла , своя ъгъл, откъдето Истината ,която си изкрещял, получи своето най-гръмко и най-дълго ехо.

И това е моментът на встъпването ти в Борбата….”

Бел. ред. В тази обемиста книга, издание на „Гея Либрис”, София, е направен опит за едно по- пълно представяне на тази знаменита авторка. В рамките на тези 500 страници са включени част от най- силните й текстове – поезия, есеистика, фантастична проза, фрагменти и диалози. Изданието се посвещава на 75- годишнината на Ана Бландиана и 70-годишнината на преводача й Огнян Стамболиев.

СТАДА

Присънват ми се стада,
които никога не съм виждала.
Присънват ми се,
че слизат от планината
и минават край мен,
без да ме забележат.
И аз се събуждам
за живота,
за който моите прадеди
са благословили
раждането ми.
А овцете вървят ли, вървят,
и не ме познават.
И какво ли да сторя,
що да им кажа?
Оставам сама в планината.
Изчезва звънът на хлопатарите.

Не разбирам защо не мога
да понеса най-естественото поражение –
да се спусна
с овцете в равнината.

Преведе от румънски:
ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

В СЪЩАТА ПОРЕДИЦА Е И ИЗДАНИЕТО НА ПОЕЗИЯТА НА НИКИТА СТАНЕСКУ / 1933-1983/

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"