Нови машини за почистване на графити ще закупи Община Русе

Това за мен е чума, заяви днес кметът на Община Русе Пенчо Милков по отношение на вандалските прояви в града ни. Те създават грозна среда на живот и не можем да го приемаме тихо, подчерта той. Причината е, че средата става грозна и хората свикват с нея. Втората причина е, че се създава чувство у гражданите за липса на наказуемост на тези деяния.

Сухият фонтан пред Операта бе потрошен и 15 хил. лева струва ремонтът. Кметът е ходил лично да говори с децата там, които карат тротинетки. 1500 лева е струвал ремонтът на фонтана с цигуларчето. Многократно са чупени самите камери за вионаблюдение. Нанесени са много щети за графити.

За почистване от графити на пешеходния подлез на кръговото кръстовище пред ОД на ВМР – Русе досега са дадени 3 250 лева. Фасадата на улица „Александровска“ е струвала 780 лева. 12 850 лева са отделени за фасадата на Млечна кухня.

За обезопасяване на сгради, в които проникват вандали също се заделят много пари. 9750 лева са дадени за затваряне отворите на училището в кв. Средна кула. За бившата гимназия по зърнопреработване са дадени 1200 лева, а за бившето училище „П. К. Яворов“ – 500 лева.

Щети са нанесени и с ПТП, с които се трошат мантинели, знаци и колчета. С години щетите от тези ПТП не са търсени от Община Русе. Вече са предявени множество искове в съда, като за някои от тях давностните срокове изтичат месеци преди предявяването.

Не по – малко от 100 000 лева на година дава обществото, за да се бори с проявите на тези хора, категоричен бе кметът. От началото на годината към 40 000 лева са отишли в това направление.

За него не можеш да обичаш града си, а да го правиш грозен.

Ще бъдат закупени нови машини за почистване на графити. Те ще са много ефективни и няма да е дейност, която да дава възможност общински пари да изтичат към приятелски фирми. За пример бе посочен голям български град, където за тази дейност се дават 200 000 лева на година.

Общинските машини ще се предоставят на държавни структури и частни сгради.

На младите хора ще се осигури форум, графитъри и пространство, за да се канализира това желание за рисуване на графити за създаване на картини.

Сподели:

Още новини от деня