Нови рекорди, нови изненади: 4-годишен участник в Ex Libris- конкурса на РБ "Л. Каравелов"

Нови рекорди, нови изненади: 4-годишен участник в Ex Libris- конкурса на РБ „Л. Каравелов“

Нови рекорди, нови изненади: 4-годишен участник в Ex Libris- конкурса на РБ "Л. Каравелов"

Covid-кризата и наложените ограничения не „пречупиха“ състезателния дух и на най-малките художници, решили да участват в специалния раздел от надпреварата за наградите на Международния конкурс за Ex libris, чийто домакин за 16-ти пореден път е Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.
Зряло присъствие и неподражаем творчески заряд открихме в изпратените творби на 6-та участници в конкурса от детската група по художество към читалище „Младост 2003“ в Самоков, с ръководител Иван Шуманов. Сред всичките 51 творби на автори под 18 години, с голяма вероятност да попадне и в рекордите на „Гинес“, е родената през 2016 година в Самоков Рада Москова, която ни изпрати своя Ex libris с многозначителното заглавие „Гребенчо“. Четиригодишната Рада демонстрира впечатляваща техника в познатия от 17-ти век стил между живопис и графика, наречен монотипия, чийто създател е италианският художник и гравьор Джовани Кастилионе.

Освен „гребенчето“ на Рада от Самоков са и рисунките на Божидар Иванов, роден през 2013 година, който е работил с твърде трудната за възрастта му линогравюра. Това е прийом, при който изображението се издълбава (гравира) в линолеум или балатум, оцветява се с боя, след което върху него се поставя лист или картон, притиска се на ръка с гумен валяк или под преса, за да се получи отпечатъкът.

Тези две деца наистина ни изненадаха! В отговор на наше запитване, на електронния адрес на конкурса техният ръководител Иван Шуманов препотвърди автентичността на изпратените графики. Посланието на Шуманов до библиотеката завършва с пожеланието: „Сърдечни поздрави и желая много здраве и успех – както на вас, така също и на всички участници в конкурса!…“

В архивите на надпреварата открихме, че още през 2012 г. за първи път сме вписали в състезателната листа участници от читалище „Младост 2003“. В тогавашното девето издание са регистрирани 189 автори от 33 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Сподели: