нови жилищни сгради

Нови тенденции при избор на апартамент

В наши дни става все по-сложно при избор на апартамент

Все повече хора обръщат голямо внимание на качеството на закупения апартамент. Заедно с това расте и интересът към апартаментите в  новопостроените сгради. Хората вече започват да търсят жилища, които са не само с приемлива цена и по-евтини, но сега са готови да платят висока цена за определени удобства. Купувайки апартамент, особено в чисто нова сграда, човек очаква всичко да е добре изпипано.

Предпочитанията при избор на апартамент и изискванията на потенциалните купувачи, започват да се променят в последните 3-4 години.

Ето какво сочат данните от едно проучване. Участниците в него са били помолени да не вземат предвид определени критерии (площта на апартамента и цената му), а да изберат според тях по други критерии за избор на нов дом. Например, близост на автобусна спирка и метро, близост до училище, магазини, заведения, възможност за паркиране. Тоест, важни неща, които сочат наличието на развита инфраструктура и гарантирана безопасност за живот.

Около 25% от анкетираните не дават приоритетни критерии, като се позовават на факта, че доста от тях играят еднаква роля. Но останалите анкетирани акцентират на спокойствието и безопасността на живот. Странно е, но площта на потенциално новия апартамент и близостта му до метрото и спирката на автобуса се оказват на последно място в списъка. От това следва, че има разместване на критериите при избор на апартамент в чисто нови сгради.

От горната статистика става ясно, че доста хора избират удобно и комфортно жилище като са готови да изпитат някои трудности, например, да пътуват по-дълго до работното си място. Не е изненадващо, че спокойното място, заедно с безопасността за живот, печелят най-много гласове. Потенциалните купувачи искат да живеят в красив апартамент и да не се страхуват за живота и здравето си, връщайки се от работа вечер.

И ето още един интересен факт при избор на апартамент.

Всички участници в проучването изразяват съмнения относно качеството на работата на строителните фирми, 33% от общия брой от анкетираните не вярват на строителите. В много отношения това недоверие е напълно оправдано, защото често самите хора попадат в ситуация, в която трябва да довършат сами нещо или напълно да го преработят в чисто новия си апартамент.

Избирайки апартамент, хората в наши дни не търсят просто жилище в центъра, а отделят повече внимание при избор на просторно жилище в покрайнините на града или дори извън него. Там е по-спокойно и въздухът е много по-чист. Приоритетите постепенно се променят и всеки има желание да живее по-спокойно, макар и по-далече от центъра. Ще могат ли строителните фирми да задоволят нарастващия интерес към такива нови жилищни сгради ще се види в близко бъдеще.

Сподели:

Още новини от деня