русенски университет ректорат

Новоприетите с максимален състезателен бал студенти в Русенския университет ще бъдат освободени от такса за обучение през първата година

Време за прочитане: 2 мин.

На свое заседание на 18 февруари (вторник) 2020 г., Академичният съвет на Русенския университет взе решение за освобождаване от заплащане на годишната такса за обучение за първата година новоприетите студенти с максимален състезателен бал за ОКС «Бакалавър» и ОКС «Магистър» за спец. Право, и успех от дипломата за средно образование Отличен 6,00 на основание чл. 95, ал.2 от ЗВО. Целта на решението е насърчаване на добрите резултати, постигнати в учебния процес.

Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет през следващата академична година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Предварителната сесия ще се провежда от 9:00 часа в седем съботни дни, по следния график: 8 и 22 февруари, 7 и 21 март, и 4 и 25 април.

Кандидатите могат да подадат заявки за участие на място в сектор Прием на нови студенти в централния корпус на университета, стая 1.322b или онлайн на адрес https://online.uni-ruse.bg/ до 2 дни преди определената дата. Изпитите ще се провеждат в Русе, Силистра, Разград и Видин.

Кандидатите, които за пръв път влизат в онлайн системата, трябва да си направят регистрация с лични данни и валиден адрес на електронна поща, на който ще се изпращат съобщенията от Русенския университет. Входът в портала за онлайн кандидатстване става чрез въвеждане на същия имейл и парола. След регистрацията кандидатите имат избор дали ще подават документи или ще се регистрират за предварителни изпити.

Младежите, които все още не са завършили средното си образование, също могат да се запишат за предварителните изпити, за да участват в предварително класиране и условно записване за определен брой места в университета.

Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия. За кандидатите, които не се чувстват достатъчно уверени в знанията си, Центърът за продължаващо обучение към Русенския университет организира курсове за подготовка. Те се водят от висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит.

За справки относно курсовете и записвания за тях: тел. 082 / 888 567 , 0887 867 217.

Сподели:

Още новини от деня