Ново "огнище" на болестта "Африканска чума" по свинете е установено в Тръстеник

Ново „огнище“ на болестта „Африканска чума“ по свинете е установено в Тръстеник

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постояннодействащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че днес е констатирано още едно ново огнище на заболяването при диво прасе в землището на село Тръстеник, община Иваново, с което общият брой на случаите на африканска чума по дивите свине в региона става девет.

Що се касае до заразените индустриални свинеферми в областта, то техният брой е общо четири, а именно тези в Николово, Бръшлен, Голямо Враново и Караманово.

Все още не е приключило умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Голямо Враново, поради запитване от страна на собствениците към Министерството на земеделието, храните и горите за евентуална възможност за запазване на част от отглежданите животни.

Евтаназирането на животните от комплекса в Караманово също не е завършило, като очакванията са това да се случи до края на тази седмица.

Предвижда се следващото заседание на епизоотичната комисия да бъде идния вторник.

Сподели:

Още новини от деня