Нощта на учените в Русенския университет 2018

Нощта на учените в Русенския университет започна от сутринта и преминава под мотото „Науката в подкрепа на европейското културно наследство“

С откриването на награждаване на победителите в конкурса за детска рисунка „Културните символи на моя роден град“ започна Нощта на учените в Русенския университет. Виктория Ангелова от 5 „б“ клас, Виктория Генчева от 4 „г“ и Борис Великов от 5 „в“ клас от Средното училище по европейски езици са тримата призьори, които получиха наградите си от ректора на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Общо 30 творби са подредени във фоайето на Ректората и могат да бъдат разгледани от русенци.

Нощта на учените в Русенския университет 2018 1

Още една изложба е достъпна в университета – „Дигитализация на културно наследство в българо-румънския трансграничен регион“, която показва резултатите от проекта ARHIVE. Като паралелни събития се провеждат семинар по проблемите на корпоративната социална отговорност и дискусионен клуб за постиженията и добрите практики за дигитализацията на културното наследство в България, с участието на представители на исторически музеи от страната.

Учените, които работят в лабораториите по роботика и по изпитване на материалите изнесоха част от оборудването още сутринта във фоайето на ректората, а до 14 часа всеки, които се интересува може да се запознае с работата в различните изследователски звена – за иновации в транспорта, 3D принтиране и др.

Нощта на учените в Русенския университет 2018 2

Предстои състезание в сферата на предприемачеството и иновациите, в което ще се включат ученици, а по-късно през деня учени от Русенския университет ще покажат талантите си на сцена.

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма Хоризонт 2020. В Русенския университет Нощта на учените се реализира в рамките на проекта Учените в триъгълника на знанието (KTRIO 3), който си поставя като основна цел да засили интереса и да привлече млади таланти към науката в университетите и индустрията. В рамките на стратегия Европа 2020, проектът цели да допринесе за увеличаване на броя на учените и иноваторите в Европа и да подкрепи интереса на младите хора към изследвания и иновации, както и да насърчи креативния им дух. Проектът предоставя различни възможности на българските граждани да общуват с учени и изследователи, като ги включва в дебати относно приноса на учените за развитието на икономиките и обществата в Европа, както и в генерирането на идеи и иновативни дейности. Дейностите по проекта К-ТРИО 3 се реализират в 5 български града – София, Русе, Пловдив, Стара Загора, Варна, където чрез различни инициативи гражданите стават съпричастни към иновативни научни постижения и творчески таланти на учените.

Нощта на учените в Русенския университет 2018 3

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е член на консорциума, изпълняващ проекта „Нощ на учените“, още от неговото първо издание през 2006 г., като инициира различни конкурси, изложби, кръгли маси, ателиета на млади таланти и други.

Сподели:

Още новини от деня