Нощ на учените ще се състои в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Нощ на учените ще се състои в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Нощ на учените 2022 ще се състои на 30 септември в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Програма:

17:00 – 17:30 – Откриване на Европейска нощ на учените Русе 2022, Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3

17:30 – 18:30 – „Водородът – зеленото гориво на бъдещето“, фоайе ІІ етаж
Дали водородът е решението на енергийната криза? Може ли да имаме изцяло зелено гориво? Доц. д-р инж. Георги Христов и студенти от РУ „Ангел Кънчев“ ще ни разкажат повече за водорода. Ще видите как с помощта на горивна клетка водородът се преобразува в електричество и се отделя само водна пара. Ще видите от близо прототип на градски автомобил, задвижван с водород.

18.00 – 19.00 – Творческа работилница „зелена наука“, Библиотечко
Заедно с Вероника Димитрова – старши учител по „Човекът и природата“ и „Химия и опазване на околната среда“ в ОУ „Иван Вазов“ ще се занимаваме с така наречената „зелена“ наука. Ще разберем какво представляват слънчевите панели и какво задвижваме с тях. Ще си направим натурална батерия и биоразградима пластмаса и ще играем научната игра „Електричество“. Работилничката е подходяща за деца на възраст от 6 до 11 години.

18.00 – 21.00 – Робо фабрика, Библиотечко
Каним всички деца на възраст от 5 до 14 години на среща с роботите Марти и Финч. С тяхна помощ ще направим първи стъпки в света на роботиката и инженерството. Наш гид ще е Павел Горанов – час от екипа на РБЛК и обручител по роботика в сдружение „В света на иновациите“.

19:00 – 19:30 – „Стъклените фото плаки – прозорец към миналото“, Заемна
Как се снима на стъкло? Как една технология от миналото постига изображения с високо качество и детайл? Как е изглеждал Русе в периода между двете световни войни? На тези въпроси ще ни отговори Йовчо Стоянов – управител на сдружение „РусчукБГ“. След това всеки желаещ може да наблюдава оригинални фотоплаки от преди 80-90 години. Събитието е подходящо за смесена публика.

19:00-20:00 – „Магическо рисуване с вълшебен пясък“, Библиотечко
Знаете ли, че стъклото се прави от пясък? А знаете ли че с пясък може да се рисува? Заедно с Бояна Костадинова – библиотекар специалист в РБЛК, ще приложим творческата техника оцветяване и рисуване с пясък. Ще се предизвикаме да направим картини и на научна тематика. Работилницата е подходяща за деца над 3 години, като е желателно най-малките да са с придружител.

19:00 – 22:00 „Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене“, Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3
Химичните опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св.Климент Охридски“ ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации, подходящи за малки и големи.

20:00-21:00 „С куфар, книга и компас“, Библиотечко
Заедно със Севдалина Тодорова – библиотекар специалист в РБЛК, ще обиколим планетата за 1 час. Ще опознаем различни народи и култури от всички континенти. Ще се забавляваме и ще научим танци от далечни страни. Ще се опитаме да пишем на някои от най-екзотичните азбучни системи. Работилницата е подходяща за деца от 7 до 10 години.

Сподели: