Няколко номинации от Държавна опера - Русе за "Кристална лира"

Няколко номинации от Държавна опера – Русе за „Кристална лира“

Държавна опера – Русе със заслужено чувство на гордост и изпълнен дълг към величието на музикалното изкуство съобщава на своята публика и на своите почитатели, че имаме следните номинации за престижната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България „Кристална лира“: –В категория „Оперно и оперетно изкуство“ – ДАНИЕЛА КАРАИВАНОВА – за ролята на Лучия в постановката на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети в премиерния спектакъл на 19 май 2021 на сцената на Доходното здание – Русе.

–В категория „Млад изпълнител“ – диригентът ДИМИТЪР КОСЕВ за интерпретацията на Симфония № 10 в Ми-бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен (първо изпълнение в България) на 30 юни 2021 в зала „България“ в рамките на „Софийски музикални седмици“, както и за премиерите на оперите „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт на 28 февруари 2021 и „Джани Скики“ от Джакомо Пучини на 30 септември 2020 на сцената на Доходното здание – Русе.

– В категория „Оркестрово изкуство“ – ОРКЕСТЪРЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ за концерта с творби от Лудвиг ван Бетовен: увертюра „Егмонт“, Симфония №10 в Ми-бемол мажор (първо изпълнение в България) и Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ със солист Иван Янъков, диригент Димитър Косев на 30 юни 2021 в зала „България“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

– в категория „Камерен ансамбъл“ – КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „CARNEVALE ENSEMBLE“ („КАРНЕВАЛЕ АНСАМБЪЛ“) – за концерта им „Светът от вчера“ от концертния цикъл „Шедьоври на камерната музика от ХХ век“ с творби от Клод Дебюси, Густав Холст, Морис Равел, Антон Веберн, Ейтор-Вила Лобос, Сергей Прокофиев и Джан Карло Меноти на 8 октомври 2020 в зала „Филхармония“ – Русе.

– в категория „Балетно изкуство“ – БАЛЕТНАТА ТРУПА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ за премиерата на балета „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел на 8 ноември 2019 на сцената на Доходното здание – Русе.

– в категория „Постановъчен екип“ – ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ за постановката на операта „Джани Скики“ от Джакомо Пучини в премиерния спектакъл на 30 септември 2020 на сцената на Доходното здание – Русе.

Предстои определянето на Кристална лира – награда на публиката. На линка, изписан по-долу всеки от вас, нашата публика, може да гласува в подкрепа на артистите и изпълнителите, номинирани във всяка една от категориите.

Подкрепете музикалните творци на Русенската опера!

Въпреки неколкократните прекъсвания на дейността поради епидемичната обстановка и в трудните месеци на изпитания, когато Русенската опера остана без собствен дом, постигането на шест номинации е знак на най-високо национално признание за работата на творческите колективи на Русенската опера и на нейното високопрофесионално ръководство! С чувството на всеотдайност и любов към изкуството, на което служим, с респект към нашата публика и с доверие към художественото и административното ръководство на нашия оперен театър, ние ще продължим да творим нашите успехи!

Сподели: