Няма нови огнища на АЧС в Русенска област

Няма нови огнища на АЧС в Русенска област

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища или случаи на заболяването.

Вчера е приключило и евтаназирането на прасетата от свинекомплекса в Голямо Враново, като общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми е 93160.

Понастоящем продължава изплащането на обезщетенията за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. От 788 души, подали заявление на 640 вече е изплатена еднократно полагаемата сума от 300 лв. Също така беше посочено, че 211 от тях са предпочели да получат компенсацията в брой, т.е. на място в съответното кметство.

От по-големите свинеферми на територията на областта незасегнати от заболяването са останали тези в Юделник, Щръклево, Писанец и Борово.

Сподели:

Още новини от деня