Няма ограничения за клане на дребен рогат добитък в Русенско по повод Курбан Байрам

По повод настъпващия свещен празник за мюсюлманите Курбан Байрам, на който традиционно се принасят животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните, народният представител от ДПС в 19-и МИР- Русе Бюрхан Абазов постави въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, касаещ придвижване на животни и консумация на месо във връзка рисковете, свързани със огнищата на епидемия от чума по дребните преживни животни, констатирани от БАБХ миналия месец.

От получения отговор от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните става ясно, че на този етап ограничения за транспорт, покупко-продажба и клане на дребен рогат добитък са наложени в общините Царево, Малко Търново, Средец, Созопол и Приморско на област Бургас и общини Елхово и Болярово, област Ямбол във връзка с констатираните огнища на чума по овцете и козите. Животните от тези райони следва да бъдат заклани и консумирани само и единствено на територията на тази зона. За останалата част от страната, всичко е както преди възникването на епизоотичната ситуация.

В отговора си изпълнителният директор на БАБХ прави важното уточнение, че заболяването чума по дребните преживни животни не е зооантропоноза и не е опасна за здравето на човека.

Сподели:

Още новини от деня