Няма случаи на африканска чума и птичи грип в област Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Няма случаи на африканска чума и птичи грип в област Русе.

Това стана ясно от приключилата преди минути епизоотична комисия, която беше водена от изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Въпреки това с цел превенция на африканската чума се налагат някои допълнителни мерки. Сред тях са осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, както и незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари за повишена смъртност при свинете. Също така кметовете и кметските наместници в населените места ще трябва да извършват инвентаризация на личните стопанства, където се отглеждат прасета за лични нужди. Това ще трябва да се случи до края на месец април. От Областната дирекция по безопасност на храните отчитат, че понастоящем в Русенско са регистрирани близо 20 пъти по-малко лични стопанства отколкото към края на 2019 година. Сега техният брой е едва 37, а преди са били приблизително 770. Стриктно ще се следи и за движението на домашните свине.

Специално внимание беше отделено и на борбата с насекомите и особено комарите като част от превенцията на заболяванията по животите и хората.

По време на заседанието стана ясно още, че безпроблемно върви населването на свинекоплексите в региона. В областта има 9 индустриални свинекомплекса и 8 свинеферми, като към края на 2020 година в тях е имало близо 74 000 свине, като 73 275 от тях са в деветте свинекомплекса. Отново през 2020-та са направени 74 проверки като са взети приблизително 3100 проби.

Сподели:

Още новини от деня