Оазиси на свободата. Анархистични разходки с Илия Троянов в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.


Писателят, културологът и издателят Илия Троянов идва в Русе на 10 декември по покана на Международно дружество „Елиас Канети“. Творецът ще представи на българската публика откъси от книгата си „След бягството“ и документалния филм „Оазиси на свободата“ в Камерна зала на Доходното здание от 17 часа.та

Книгата му „СЛЕД БЯГСТВОТО“ излезе в Германия през 2017 г. в издателство Фишер, а на български – токущо в издателство СИЕЛА и в превод на Екатерина Войнова. Книгата ще бъде представена за първи път в Русе, а след това на Литературния фестивал в София.

„Илия Троянов разказва за себе си, но в същото време по един красив, поетичен и предизвикателен начин описва топографията на живота след бягството, изграждайки портрета на съдбата на променящото се човечество на XXI век.“

В документалния си филм „ОАЗИСИ НА СВОБОДАТА“ той търси тези оазиси в Европа. Открива ги – в анархистката история, в съвремието, в литературата и в интернет. Илия Троянов посещава самоуправляващи се общности: Като малкото испанско селце Мариналеда, където времето тече по друг начин, а жителите упорито се противопоставят на капитализма в продължение на десетилетия. Или остров Икария, където няма часовници, а хората живеят и остаряват в идилично безвремие.

Тези места са много по-различни от тези, които медиите обикновено свързват с анархизма, представяйки ги като опустошени улични барове или като размирици в квартали по време на срещите на световните икономичеки сили от Г-20.

Документалният филм „Оазиси на свободата“ разглежда също така връзката между анархизъм и феминизъм, напр. при анархистки мрежови активистки във Виена или заедно с Дилар Дирик, която говори за борбата на кюрдските жени в северна Сирия.

Жителите и гостите на град Русе ще имат възможност да се насладят на филма на 10. декември 2018 г. от 17:00 ч. в Камерна зала на Доходно здание.

Сподели:

Още новини от деня