съдебна палата русе съд прокуратура

Обвиняемият за опит за кражба от „Лидл“, призна и още едно престъпление

Дежурен състав на Районен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което Я. П. се признава за виновен в опит за кражба от „Лидл“ и в държане на марихуана.

Обвиняемият е на 34 години, български гражданин, безработен, многократно осъждан. На 24.02.2023 г. е бил заловен при опит да открадне от магазин „Лидл“ 1бр.работна лед лампа марка „Парксайд“, топка за масаж марка „Санитас“, 1бр.кутия бонбони на „Фереро Роше“ от 12бр. и мъжки душ гел марка „Нивеа“ от 500мл., всичко на обща стойност 85.46 лева. Пристигналите веднага полицаи установили, че Я. П. държи в себе си 2,41 грама марихуана на стойност 14,46 лв.  

За първото престъпление, извършено в условията на опасен рецидив, бе определено наказание 10 месеца лишаване от свобода. Същото, но и глоба в размер на 1000 лв. е за второто деяние. Съгласно закона, двете санкции са групирани и Я. П., след като призна вината си, прие да изтърпи едно общо наказание – лишаване от свобода за срок от 10 месеца при първоначален общ режим, към което се присъединява глобата. Приспаднато е времето,  през което е бил задържан, считано от 24.02.2023год. Постановено е принудително лечение на обвиняемия по време на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. По отношение на Я. П. е приложена законовата разпоредба за определяне на наказанието под най-ниския предел предвид това, че деянието е останало във фазата на опита, дружеството не е било ощетено, изключително ниската стойност на предмета на кражбата, както и минималното количество наркотично вещество, иззето от лицето.

Споразумението е окончателно.

Сподели: