темида съд дело

Обвиняем за противозаконно лишаване от свобода и друг за наркоразпространение ще продължат престоя си в ареста

Два различни съдебни състава на Окръжен съд – Русе оставиха без уважение исканията на двама задържани под стража обвиняеми за изменение на мерките им за неотклонение в домашен арест или по-леки.

Осъжданият И. М. е привлечен като обвиняем и е в ареста от м.февруари 2020 г., след като е било установено, че държал, за да разпространява значително количество наркотични вещества – по 42 грама хероин и метамфитамин. През м.април отново поиска да му бъде изменена мярката за неотклонение, но и тогава, както и сега съдът счете, че няма доказателства за промяна в обстоятелствата, при които е бил задържан под стража. Настоящият съдебен състав отчете и наскоро изготвената съдебно-медицинска експертиза, според която И. М. не страда от заболяване, което да налага болнично лечение и да е несъвместимо с престой в местата за лишаване от свобода.

Срещу втория обвиняем Й. И. се води досъдебно производство за това, че в периода от 06.03.2020г. до 28.03.2020г., в гр.Сливо поле, като извършител, подпомогнат от И. Ц., чрез предоставяне на достъп до имота му, противозаконно лишил от свобода Н. Д., като деянието продължило повече от две денонощия. Настоящият съдебен състав подчерта завишената степен на предположението за съпричастност на обвиняемия в извършване на това престъпление, изведена от данните от свидетелки, че се страхуват от евентуално посегателство спрямо тях от страна на Й. И. и неговия баща в посока промяна на показанията им. Наличието на реална, а не само хипотетична опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, според съда се обосновава с високата степен на обществена опасност както на деянието, така и на дееца, предвид множеството му връзки в чужбина и възможност да напусне територията на страната вкл.нелегално.

И двете определения, с които са оставени без уважение исканията на И. М. и Й. И. за изменение на взетите им мерки за неотклонение задържане под стража, могат да бъдат обжалвани или протестирани в тридневен срок.

Сподели:

Още новини от деня