съдебна палата русе

Обективна невъзможност за закупуване на винетка доведе до отмяна на наказателно постановление спрямо шофьор в Русе

Районният съд в Русе отмени Наказателно постановление № 18-1085-000255 / 20.02.2018 г. на началника на Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе. Решението може да се обжалва пред Административен съд – Русе.

На 04.02.2018 г. Д. Б. Д. управлявал лек автомобил “Мерцедес” с рег. № РР … ВА, по път Първи клас, № 1-2 – Разград – Русе. Около 13:47 ч. в района на 34-ти километър бил спрян за проверка от полицейски служители при РУ – Ветово при ОДМВР – Русе, при която се установило, че за превозното средство не е заплатена винетна такса. Поради това срещу него бил съставен АУАН, а впоследствие било издадено обжалваното наказателно постановление.

По делото са събрани безспорни доказателства, че Д. е осъществил състава на нарушението по чл.139, ал.5 от ЗДвП. Фактическите обстоятелства по този въпрос не се и оспорват. Поставя се въпроса относно приложението на чл.28 от ЗАНН, поради маловажност на случая, мотивирано с липсата на винетки в търговската мрежа и невъзможност за закупуването на такава, преди извършване на процесното управление на МПС.

В конкретния казус от представената по делото разпечатка от интернет сайт е видно, че към датата на нарушението са налице публикации за наличието на недостиг на винетки в търговската мрежа. Наред с това, осъщественото пътуване от страна на жалбоподателя от гр.Разград в посока към гр.Русе било в почивен ден неделя, а от пълния списък на пунктовете за продажба на винетки публикуван на интернет страницата на АПИ: http://www.api.bg/files/1315/1697/9451/distributors_2018.pdf, се установява, че през 2018 г., в този ден, пунктовете на територията на гр.Разград не работят.

Така при обективна невъзможност жалбоподателя да закупи винетка, липсата на системност на извършване на нарушения по ЗДвП (видно от приложената по делото справка за жалбоподателя като правоспособен), както и недопускането, до момента, от него на нарушение от конкретния вид, съдът приема, че деянието му е с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с другите подобни случаи, поради което са налице предпоставките са приложението на чл.28 от ЗАНН.

Сподели: