Областната управа и архивът в Русе пуснаха сайт с малко известни факти по повод празника на града

Областната управа и архивът в Русе пуснаха сайт с малко известни факти по повод празника на града

Поредна патриотична инициатива подеха от Областната управа в Русе. Този път тя се реализира в навечерието на 6-и май и е посветена на празника на града. Експерти от администрацията съвместно с екип на отдел „Държавен архив“ разработиха уникален по рода си уеб сайт, представящ малко известни и позабравени факти за хора и събития, свързани с Русе. Фокусът е насочен към кръгли годишнини, които се навършват през настоящата 2021 година. Информацията е представена под формата на кратки статии и онагледена с богат снимков материал, като преобладаващата част от него е от фонда на местния архив. „Надяваме се по този начин да помогнем на всеки желаещ да сглоби пъзела от парченцата история на крайдунавския град.“, каза началникът на архива Стефка Маринова. „За пореден път показваме богатото минало на Русе и неговата европейска идентичност. През годините Русе е бил културен, исторически, туристически и не на последно място икономически център. Вярвам, че и занапред ще бъде така. Сигурен съм, че ще съумеем да предадем на идните поколения присъщия за нас порив да бъдем първи и да градим сами съдбата си!“, споделя областният управител Галин Григоров.

Всеки има възможност да коментира и да споделя материалите. Единствено ограничение има за изображенията. За тяхното използване е необходимо изрично разрешение от ръководството на архива в Русе. Идеята за създаването на сайта, който може да бъде открит на следния уеб адрес: https://governorpr.wixsite.com/ruse, е на областния управител Галин Григоров. Своеобразният блог е достъпен през всички видове устройства, имащи връзка с Интернет. Публикувани са 52 поста, като средната продължителност за четене е около 1 – 2 минути. В тях място намират живота и делото на много интелектуалци и предприемачи, сред които са Трифон Трифонов, Йосиф Цанков, Владимир Биков и Натю Стайчев, Надежда Винарова, Стоян Михайловски, Кирил Станчев и още много други. Далече не по-малко внимание е отделено и на събития, оставили траен отпечатък в историята на града, като основаването на първия яхт клуб, първото застрахователно дружество, създаването на „Ротари клуб“, построяването на католическата църква, храма „Всех Святих“, гранд хотел „Ислях Хане“, столарското училище и реализирането на още куп емблематични за Русе дела. Не случайно уеб-базираната платформа носи името „Русе – моменти от историята“.

Информацията и изображенията бяха предоставени на Областната управа от отдел „Държавен архив“ – Русе. Събитието се реализира и като част от 70-та годишнина от създаването на българските държавни архиви.

Сподели: