пътна-безопасност

Областна администрация – Русе беше отличена в националния конкурс за годишни награди по пътна безопасност

Призът се връчва за реализираната през миналата година кампания „Остани жив! Пази живота – за децата на Русе!“. Наградата е в категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ и тя бе получена от екипа на администрацията, работил за осъществяването на кампанията. Припомняме, че тя се проведе по инициатива на областния управител Данаил Ковачев и беше подкрепена от Регионалното управление на образованието, Областната дирекция на МВР, Държавния куклен театър в града, както и от ОУ „Никола Обретенов“. Кампанията се осъществи в две части. В първата малчугани от ОУ „Никола Обретенов” под ръководството на своите преподаватели участваха в подготвени от учителите си състезателни и образователни игри и рисуваха в специално предназначен образователен коридор по темата за пътната безопасност. Те се включиха и в тематична викторина с въпроси относно правилното поведение на децата на пътя. Ученици от първи и втори клас редиха пъзели, които илюстрираха различни пътни знаци, а по-големите имаха интерактивни занимания.

Във втората част артисти, преоблечени като клоуни, демонстрираха пред деца от Русе как правилно трябва да пресичат на пешеходни пътеки. Актьорите Димитър Пишев и Мартин Пашов от Държавния куклен театър в дунавския град предизвикваха младежите със забавни скечове, като същевременно обръщаха внимание на по-забързаните и разсеяни минувачи как трябва да преминават през улиците. С таланта и уменията си да общуват с подрастващи, актьорите посочиха какво не бива и какво трябва да се прави докато се преминава на отсрещния тротоар.

„Животът е приоритет за всички, превенцията също, но най-вече тя е ангажимент на институциите“, посочиха експертите от Областната администрация, които получиха приза. Те споделиха, че наградата е признание за направеното от тях и получената подкрепа от различни държавни и местни структури в работата им, насочена към намаляване на пътния травматизъм.

„Наградата ни задължава да продължим заедно в тази нелека задача. Убедени сме, че с общи усилия можем да постигнем много по-добри резултати и да намалим броя на жертвите и пострадалите при пътни инциденти“, допълниха те и отбелязаха, че фокусът на дейността им в сферата на прилагането на държавната политика по пътна безопасност ще продължи да бъде насочен към опазването на здравето и живота на децата. За целта от Областната управа в крайдунавския град ще продължат да организират интересни и достъпни дейности сред подрастващите в тази сфера. Те бяха категорични, че освен реализирането на разнообразни инициативи, които да провокират обществеността и да накарат хората да се замислят за рисковете от каране с превишена скорост, след употреба на алкохол или дрога, а също и за опасността при извършване на неправилни и рискови маневри, е необходимо подобряване и на пътната инфраструктура. Затова благодарност от името на областния управител Данаил Ковачев беше изказана на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и на Министерски съвет като цяло за подкрепата при предстоящото реализиране на ключови за региона инфраструктурни проекти.

Данните на национално ниво сочат, че през 2023 г. спрямо 2022 г. се наблюдава ръст на пътно-транспортните произшествия и на ранените в страната. В Русенско обаче броят на пострадалите през изминалата година е с близо 30 души по-малко в сравнение с 2022 г.  През изминалата година на територията на страната са настъпили 6983 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 524 души и са ранени 9080 участници в движението по пътищата, от които 1796 тежко, а 7284 леко. За 2023 г. в Русенско са се случили 1101 катастрофи, като от тях 353 са били тежките пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали общо 448 човека. 427 са ранените, а 21 души са загубили живота си. Това означава, че около 5% от всички тежки пътни инциденти в страната са се случили на територията на област Русе.

Това е десето юбилейно издание на конкурса, организиран от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. Ежегодно той отличава най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност. Участие в церемонията взеха представители на изпълнителната и законодателната власт, медии, неправителствени организации и др. На събитието, което се проведе късно вчера вечерта в София, присъства и народният представител от Русе Георги Кръстев. В категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ бяха номинирани редица институции. Наградените са две. Освен Областна администрация – Русе отличие в тази категория бе присъдено и на Министерството на транспорта и съобщенията за внедряването на системата за спешна медицинска помощ по въздух в България. Грамотата и плакетът бяха връчени лично на министър Георги Гвоздейков, като на церемонията присъства и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

Сподели: