Областният управител Галин Григоров: Всеки от нас да прояви разбиране и да спазва наложените мерки !

Областна администрация – Русе подготвя инициативи за превенция на киберпрестъпността сред подрастващите

Областна администрация – Русе, Териториален сектор „Борба с организираната престъпност“ и Регионалното управление на образованието възнамеряват да засилят сътрудничеството по между си с цел превенция на киберпрестъпността сред подрастващите. Това стана ясно от проведена среща днес между ръководствата на посочените институциите, като идеята е на заместник – областния управител Валентин Колев. Поводът за срещата стана Международния ден за безопасен интернет, който се отбелязва традиционно от 2004 година насам през втория вторник на февруари с подкрепата на европейската мрежа на центровете за безопасен интернет „ИнСейф“ и Европейската комисия.

Сред инициативите, които се обмислят, е изготвянето на разнообразни информационни материали, в които да бъдат описани заплахите, на които всеки от нас е изложен в мрежата. Освен презентации се предвижда още отпечатването на брошури и флаери, които да бъдат раздавани в детските градини и училищата от региона. След свалянето на въведените противоепидемични мерки в страната от местния сектор на ГДБОП възнамеряват да подновят посещенията си в русенските учебни заведения, където на място да запознаят учениците с рисковете, които крие Интернет. Подобни инициативи преди са правени в АЕГ „Гео Милев“.

Целта на мероприятията е да се повиши информираността на обществото за онлайн технологиите и да се насърчи по-безопасното и по-отговорно използване на интернет пространството, особено сред децата и младите хора.

Всяка година в кампанията се включват множество организации от близо 170 страни. Мотото на деня за тази година е „Да се обединим за един по-добър интернет“.

Служителите на Териториалния сектор „Борба с организираната престъпност“ предупреждават още, че постоянно получават сигнали за засегнати физически и юридически лица. Те съветват гражданите да бъдат изключително внимателни при попълването на номера на банковата си карта, както и на CVV кода при извършване на онлайн покупки. Предпазливи трябва да бъдем и при контактуването по e-mail, тъй като често се оказва, че от отсрещната страна използват имитиращ такъв. Всеки, станал жертва на компютърно престъпление или имащ информация за подобен род престъпление може да се свърже с ГДБОП чрез платформата: https://www.cybercrime.bg/bg. Разбира се това е възможно да стане и на място във всяка от Областните дирекции на МВР.

Сподели: