Областна администрация Русе успешно реализира всички планирани дейности по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз

Областна администрация Русе успешно реализира всички планирани дейности по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през настоящата година.

На територията на областта в периода от 28 септември до 8 ноември тази година бяха проведени 11 инициативи, свързани с популяризирането на европейското културно многообразие и 7 събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста.

Събитията, отнасящи се до европейското културно богатство включваха изложби на разнообразна и богата тематика, така че всеки да може да се докосне до културата на страните от Европейския съюз, както и до приноса на България за развитието на европейското културно наследство. По време на представянето на експозициите бяха проведени и дискусии с местното население относно постигнатите резултати от Българското председателство на Съвета на ЕС, възможностите за предизвикване на Европейска гражданска инициатива, както и бъдещето пред развитието на Европейския съюз. Акцент по време на разговорите беше и културното развитие на страните от континента Европа през XIX и XX век. Всяко от тези събития беше реализирано съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и с подкрепата на общините и читалищата от региона. Необходимо е да бъде отбелязано, че споменатите събития бяха осъществени на територията на всяка община от областта.

Инициативите, посветени на приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста включваха постерни изложби на архивни снимки, представяне на видеоматериали, дискусии и представяне на истории, свързани с героизма на множество българи в името на човечността. Всяко от събитията беше осъществено съвместно с читалищата на територията на областта и регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“.

Сподели:

Още новини от деня