Областна администрация - Русе ще подпомогне осъществяването на похода, посветен на подвига на четата на Таньо войвода

Областна администрация – Русе ще подпомогне осъществяването на похода, посветен на подвига на четата на Таньо войвода

Областна администрация - Русе ще подпомогне осъществяването на похода, посветен на подвига на четата на Таньо войвода

За поредна година ръководството и екипът на Областна администрация – Русе ще подкрепят реализирането на превърналия се вече в традиция поход, посветен на подвига на четата на Таньо войвода. Инициативата се провежда за 37 път и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. В събитието тази година се очаква да се включат над 450 ученици от страната. В похода ще участват още академик Георги Марков и проф. Христо Матанов, които ще беседват с участниците. Началото на мероприятието ще бъде дадено в 08.00 часа сутринта на 30 май в Тутракан, а завършекът ще е на 2 юни в село Априлово. В понеделник вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Исперих.

Походът ще премине и през територията на област Русе като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово. Ръководството и екипът на Областната администрация заедно с местната власт и ОДМВР съдействат за безпроблемното преминаване на похода през региона.

Събитието е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката и се осъществява с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

Сподели: