Областният информационен център направи изнесени приемни в две русенски училища

Областният информационен център направи изнесени приемни в две русенски училища

Време за прочитане: < 1 мин.

Областният информационен център – Русе направи изнесени приемни в две русенски училища – Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ и Средно училище „Възраждане“.

Експерти на центъра запознаха ученици от десети и единадесети класове от двете образователни институции с Европейската година на културното наследство 2018 и с възможностите, които програма „Еразъм +“ предоставя за младежки обмен в областта на образованието, обучението, доброволчеството, практиките, стажуването.

Какво разбираме под културно наследство и защо ЕС му отдава такова голямо значение, какви събития и инициативи са планирани в рамките на Европейската година на културното наследство, коментира Габриела Стефанова. Накратко ги запозна с програми, които финансират проекти, свързани с културното наследство, като посочи конкретни проекти, реализирани в Русе и трансграничния регион до момента.

Юлия Кралева разясни на учениците всички опции, които имат по „Еразъм +“, за да трупат знания в международна среда, доброволчески и професионален опит. Запозна ги и шансовете, които програмата дава на студенти да учат от 6 до 12 месеца в страните членки на ЕС или пък да стажуват в европейски компании. В отговор на интереса на младите хора тя акцентира върху начините за кандидатстване, условията, на които кандидатите трябва да отговарят, както и на финансирането. Кралева им изтъкна колко е важен международният опит за тяхното формиране и професионално израстване, за автобиографията им, когато след време си търсят работа.

Всички заинтересовани ученици и преподаватели получиха линкове към до онлайн порталите на „Еразъм плюс“, Европейска доброволческа служба, Европейски младежки портал и до портала InterregYouth, за да бъде улеснен достъпът им до важната за тях информация. Освен това ОИЦ подари на всяко училище по няколко брошури и каталози с резултатите по два наскоро приключени проекта, насочени към популяризиране на културното наследство в трансграничния дунавски регион, финансирани по INTERREG Румъния – България 2014 – 2020.

Сподели:

Още новини от деня