Областният координатор на ПП ГЕРБ Георги Кръстев: Целта ни е да бъдем първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори

Областният координатор на ПП ГЕРБ Георги Кръстев: Целта ни е да бъдем първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори

Георги Кръстев е роден през декември 1999 година в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ – Русе с отличие и в момента е четвъртокурсник в специалността „Право“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Има множество академични и спортни постижения. На парламентарните избори за 46-то Народно събрание Георги Кръстев бе най – младият кандидат за народен представител.

Ето какво сподели днес той с RuseInfo по повод на сложната обществено – политическа ситуация в България.

Как оценявате обществено – политическата обстановка в България в момента?

Държавата ни се намира в бих казал безпрецедентна ситуация. От една страна е изправена пред икономически и социален колапс, в усложнена среда на сигурност и задаваща се здравна криза. От друга страна е в тежка политическа ситуация – намираме се в парламентарна криза, породена от невъзможността за пореден път на парламента да сформира кабинет. Задават се трети за годината парламентарни избори с цялата произхождаща от това нестабилност, паралелно с предстоящ президентски вот. Парламентът деградира, уловен в капана на безизходна ситуация и с дефицит на политическа отговорност. Антисистемните партии показаха нулева коалиционна култура и пълна неспособност за постигане на съгласие около няколко важни национални приоритети. На практика правилата на многопартийната демокрация не се спазват и партиите на протеста направиха така, че тя да не функционира нормално. Свидетели сме на крещящо несъответствие между интересите на обществото и тези на новите партии в Парламента. Навлезли сме в цикъл на политическа нестабилност поради отношението на неуважение, което имаме към институциите. В мометна обаче виждаме, че в опит да се минимизират щетите от провала за съставяне на правителство, вече се заговори за разговори и преговори с ГЕРБ. И това е нещо, което ние заявихме още в началото на 46-ия Парламент, а именно, че без ГЕРБ не може да има пълноценна изпълнителна власт.

Предстоят предсрочни парламентарни избори. Как се подготвя областната структура на ГЕРБ за тях?

С пълна мобилизация и позиция, която е максимално близо до хората. Имаме ясна програма, ясна визия и знаем какво можем да постигнем за нашия район. ГЕРБ има твърдо ядро от привърженици в Русе и областта, благодарение на добрата работа на кметовете и структурите по места. През последните 10 години ГЕРБ доказа, че е способна да осигурява стабилност и предвидимост, да защитава националния интерес в международните отношения и интереса на българските граждани. В днешното време на турболенции ние не се поддадохме на изкушенията на радикализацията и предпочетохме да работим за преодоляване на разделенията, вместо да ги подхранваме. Затова вярвам, че като мислещи хора русенци ще направят правилен избор, още повече, че Русе винаги е бил демократично настроен.

Социологически изследвания от последните дни дават малка преднина на ПП ГЕРБ при предсрочни парламентарни избори в късната есен. Ще успее ли ГЕРБ да се мобилизира в Русенска област, за да постигне победа?

ГЕРБ е партия със силен дух, която е устоявала на много предизвикателства. Да, целта ни е да бъдем първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори. Радикализирането на обществото и воденето на предизборни кампании, основани на лични обиди и крайни непремерени изказвания от страна на антисистемните партии, целяха хвърляне на прах в очите на хората и замъгляване на техните представи. В последно време наблюдаваме прозряване на обществото за истинските политически процеси и по този начин ние сме в състояние да покажем и заявим силно и надеждно лидерство, първокласна експертиза във всеки сектор и способност за вземане на бързи и ефективни решения. Защото и днес, независимо от хаоса, в който се намира държавата, ние поставяме важните въпроси, които стоят на масата за решаване и продължаваме да работим за развитието на държавата ни. Целим да вкараме държавата в правия път след турболенциите и кризите, които бяха предизвикани от протестните партии, които са водени само от омразата. А след това да осъществим и ударния напредък във всички публични сектори, който иначе трябваше да стои на дневен ред. Да работим смело за ефективна и плавна икономическа трансформация, реиндустриализация и иновации; технологичен напредък и дигитализация. 

Какво ще се промени в структурата на ГЕРБ и самата предизборна кампания, за да се постигне добър резултат?

Структурата ни е в процес на обновление. Все повече млади хора се вливат в редиците ни, което води до качествена промяна, както в самата партия, така и в политиката изобщо. Но от друга страна е изключително важно да има приемственост и новите лица да работят в синергия с по-опитните от тях. По този начин се постига най-добрия баланс и най-добрите възможни резултати. Целта е да се постигне симбиоза между опита и експертизата от една страна и новите идеи и енергия от друга.

А що се касае до самата кампания – ще се фокусираме върху визията ни за следващия управленски мандат 2021 – 2025, който ще се развива във време на световни предизвикателства и кризи. В този контекст едни от основните политически задачи на ГЕРБ ще бъдат търсене и намиране на полета за консенсус по базови за страната въпроси; възстановяване на политическия и институционалния диалог и предотвратяване на риска от възникване на хронични кризи, породени от политическата нестабилност.

През последните месеци виждаме все по-често младите лица на ГЕРБ да взимат централна роля, като се забелязваха и много от тях на предните позиции в листите на последните парламентарни избори. Какво различно могат да донесат те на партията?

Стимулирането на дейно участие на младите хора в заобикалящите ги процеси е една от основните задачи на ГЕРБ, която е и символ на прогрес. За партията е ясно, че именно младите са двигател на промяната, че те са тези, които обогатяват политиката с нови идеи, ново мислене и най-вече с нов морал. Те имат предимството, че не са обременени от миналото и са носители на компромис и диалог. Младите хора стават все по-способни да участват активно в обществено-политическите процеси, поради което и все по-често ще ги виждате на лидерски позиции в ГЕРБ – партия, в която всеки млад човек може да намери своето място за развитие, стига да работи отдадено. Разбира се тези позиции са и огромна отговорност и изискват воля, енергия, решителност и лоялност, както и висока мотивация за преодоляване на предизвикателства и решаване на всички задачи.

Какво трябва да се направи за младите хора в страната, за да останат в България и да намерят своята реализация? Какви политики са заложени за тях в програмата на ГЕРБ?

Обикновено младите трудно намират в политиката отговори на въпроси, които ги интересуват, трудно откриват своя дневен ред в дневния ред на политиците. За тях идеологиите остават слабо разбираеми, но пък за сметка на това много по-ясно и лесно възприемат политическите послания чрез конкретни мерки и политически решения. И тъй като младите хора винаги са приоритет за ГЕРБ стремежът ни е да им помогнем да намерят своя естествен проводник на техните интереси в политиката. И това се случва съвсем органично чрез обновлението на партията и с навлизането на млади лидери в нейните редици, които се превръщат в изразители на интересите на младите избиратели. Точно затова всяка секторна политика в програмата на ГЕРБ има отношение и към младите хора. Основната ни цел е осигуряване на среда за социална, професионална и личностна реализация в България. Да създадем възможности за развитие, за гражданска активност и социално включване. Работим за повече самостоятелни млади българи, подсилени със знания, умения и ценности, които живеят в среда с повече възможности за развитие. Такава среда ще ни приближи още по-близо до целта за младите хора България да е мястото, където да искат и да успяват да създават семейство и дом.

Сподели: