Всеки вторник областният управител на Русе Анатоли Станев ще има приемен ден

Областният управител Анатоли Станев: Да не се поддаваме на неграмотността и апатията, чуждопоклонничеството и безкнижието

„Нека в навечерието на един от най-светлите български празници, денят, в който се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, да си спомним онова време на пробуждане и народностно съзидание – период, превърнал се в основата на културното ни самоопределяне и достойно съществуване! Вярвам, че този етап от българската история няма да остане само като спомен, а ще бъде морален ориентир в ежедневните ни постъпки. Сигурен съм, че ще намерим сили да следваме безсмъртните завети на нашите предци и няма да позволим на неграмотността и апатията, чуждопоклонничеството и безкнижието да ерозират съграденото“, с тези думи областният управител на Русе Анатоли Станев се обръща към жителите на региона по случай 24 май.  

„Именно в българския език и духовност народът е откривал своето спасение в някои от най-драматичните и мрачни моменти и благодарение на тях не се е поддавал на изпитанията на времето.  Нека не забравяме, че сме призвани да пазим нашия език и бит, защото нашата, българска кирилица, не е достояние единствено на българския народ, а е мост между милиони хора от цял свят, дар към световното културно наследство“, допълва още областният управител и честити празника на българската просвета, култура и писменост, на знанието и духовността.

„Нека помним, че записаната дума никога не заглъхва, а словото, облечено в писмени знаци, никога не загива!“, споделя още Станев.

Припомняме, че по-рано през деня служители на Областната администрация дариха близо 100 книги на читалището в село Червена вода. Те са както от личния фонд на областния управител Анатоли Станев, така и на голяма част от експертите в администрацията. Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви и възрастови групи. Освен приказки и приключенска литература специално внимание е отделено на някои от най-обичаните произведения от родната художествена литература. Сред тях са част от произведенията на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Дора Габе, Пейо Яворов и много други. Не правят изключения и заглавия на творби на съвременни български автори. В дарението са включени и някои книги, свързани с историята на Русе.

Сподели: