Областният управител Анатоли Станев апелира за разбирателство, диалогичност и търпение на предстоящите политически консултации за състава на РИК

Всички парламентарно представени партии и коалиции са подали в Областна администрация – Русе писмените си предложения за членове на Районната избирателна комисия /РИК/. След преглед на документите от страна на екипа на Областната управа, който ще отговаря за подготовката на изборите на 2-и октомври за Народно събрание, не бяха установени пропуски или нередности. Днес от 11.00 часа в Зала 1 на Областната администрация ще се проведат и консултациите за състава на РИК. Те ще бъдат водени от областния управител Анатоли Станев, който апелира към представителите на политическите сили за разбирателство, както и за повече диалогичност и търпение с цел оптимално протичане на консултациите и постигане на евентуален консенсус. Въпреки това не е ясно какъв ще е крайният резултат и дали партиите и коалициите ще постигнат съгласие за ръководните позиции в комисията. Последните няколко пъти такова съгласие не бе постигнато.

Припомняме, че от решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ стана ясно, че русенската РИК ще бъде съставена от 13 членове. Близо 31% от състава на комисията се пада на най-голямата политическа сила в 47-ото Народно събрание, а именно коалиция „Продължаваме промяната“. В досегашния парламент те имаха 67 народни представители. Сега от ПП ще могат да излъчат четирима членове за състава на РИК. Трима ще бъдат представителите на „ГЕРБ-СДС“, двама за ДПС и по един за „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България – обединение“ и „Възраждане“.  Трябва да се има предвид, че председателят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.

Сподели: