Областният управител Анатоли Станев: Съставът на РИК трябва да бъде от професионалисти, а не от политически лица

Преди броени минути започнаха консултациите за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе. Те се водят от областния управител Анатоли Станев, като на тях присъства и неговият заместник Людмил Христов, както и екипът на Областната администрация, който ще отговаря за безпроблемното протичане на подготовката на изборите за Народно събрание на 2-и октомври. Станев призова представителите на партиите и коалициите да проявят разбирателство помежду си и да издигнат кандидатури за състава на РИК, които да са доказани професионалисти, а не просто политически лица. „Сигурен съм, че всички вие осъзнавате отговорността, която имате пред обществото. Хората, които предлагате да влязат днес в състава на РИК, трябва да са преди всичко експерти, които ще бъдат гарант за провеждането на честни и прозрачни избори. Убеден съм, че ще постъпите по най-добрия начин“, допълни още Станев. Той категорично заяви, че екипът на Областната администрация, както и досега, ще помага за решаването на казуси от всякакъв характер – било то правни, логистични или някакви други. „Вярвам на хората, с които работя и съм убеден в техните професионални качества. Разчитам на тях – вие също може да им вярвате“, заяви областният управител.

Кои ще са имената за постовете на председател, двама заместник председатели и секретар все още не е ясно. Не е ясно и какъв ще е крайният резултат и дали партиите, и коалициите ще постигнат съгласие за ръководните позиции в комисията. Последните няколко пъти такова съгласие не бе постигнато.

Припомняме, че според решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/  русенската РИК ще бъде съставена от 13 членове. Най-голямо представителство ще има коалиция „Продължаваме промяната“ – четирима души. Трима ще бъдат представителите на „ГЕРБ-СДС“, двама за ДПС и по един за „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България – обединение“ и „Възраждане“.  Трябва да се има предвид, че председателят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.

Сподели: