Областният управител Анатоли Станев разговаря с министър - председателя Гълъб Донев

Областният управител Анатоли Станев разговаря с министър – председателя Гълъб Донев

Организирането на честни и свободни избори, както и добрата координация с областните управители за решаването на редица заварени проблеми бяха основните теми, които министър-председателят Гълъб Донев постави на вниманието на участниците в работната среща днес в резиденция „Бояна“. Премиерът, министри от служебния кабинет и областни управители обсъдиха

действията на правителството по подготовката на изборите, като акцент беше поставен върху превантивните мерки за противодействие на контролирания и купения вот. В срещата участва и областният управител на Русе Анатоли Станев. Изтъкнати бяха мерките за гарантиране сигурността на машините за гласуване. Целта е с реални действия да бъдат разсеяни всякакви съмнения в обществото, че вотът може да бъде манипулиран. Премиерът Гълъб Донев акцентира върху значението на цялостната координация между изпълнителната власт и териториалните й органи в лицето на областните управители. Министър-председателят добави, че се работи целенасочено по темата за постигане на напредък, защото по-добрата координация ще подобри и качеството на живот на българските граждани. Като пример за добро взаимодействие премиерът Донев посочи действията по преодоляването на последиците от бедствието в Карловско. „Когато работим организирано и в синхрон, можем да се справим и с големи беди“, отбеляза министър-председателят и открои усилията на институциите и гражданската активност. „Животът в кризи допринася за възстановяване на загубеното доверие към държавата и нейните механизми да се грижи за своите граждани, не само като ги подкрепя финансово в трудни за тях моменти, но най-вече като създава условия за обществен живот в норма“, заяви още премиерът Гълъб Донев.

От своя страна областният управител на Русе Анатоли Станев бе категоричен, че към момента няма проблеми с организацията за изборите на 2-и октомври в региона. Проведени са срещи с ведомствата, отговарящи за превенцията на купения и корпоративния вот, като същевременно съвместно се работи с РИК и по разяснителна кампания за това как гражданите да гласуват с машина.

Дървата за огрев бяха друга тема, която беше обсъждана в хода на срещата.

От страна на правителството бе заявено категоричното намерение да има пълна прозрачност по проблема, както и безкомпромисност по отношение на злоупотреби. Работи се също по подготовката на законодателни предложения, които да запълнят дефицити в нормативната уредба и които да бъдат предложени на вниманието на следващия редовен кабинет. Сред другите теми, обсъждани на срещата, бяха трудностите при тежкотоварния трафик, зимното почистване и почистването на речните корита, състоянието на инфраструктурата по места, както и подкрепата за малкия и среден бизнес по линия на европейските средства.

Сподели: