Областният управител Анатоли Станев: Крайно време е да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват

Областният управител Анатоли Станев: Крайно време е да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват

Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Инициативата е на ООН, а в нея се включват правителствени и неправителствени организации от целия свят. Сред партньорите на инициативата в страната и през тази година е Областната администрация в Русе. Фокусът на настоящата компания е поставен върху „Справедливостта“. Според областния управител Анатоли Станев културата на пътя е преди всичко въпрос на личен манталитет и отговорност както към самите нас, така и към другите в обществото. „Крайно време е да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват. Трябва да направим така, че вниманието на хората по тази тема да не е само в ден като днешния, а то да бъде постоянно ангажирано“, коментира Станев. Той счита, че сред  националните приоритети трябва да бъде и подобряване изграждането и поддържането на пътищата, както и цялостната организация на транспорта.

По официални данни всяка година на пътя загиват 1.350 хиляди души, а десетки милиони са ранени следствие на пътни инциденти. Цифрите потвърждават термина, с който Световната здравна организация /СЗО/ нарича случващото се по световните пътища – „пандемия“. Тя има опустошително въздействие за държави, общности и семейства и само с общи и координирани действия можем да постигаме устойчиви резултати.

Полицейската статистика показва, че от началото на годината до края на миналия месец в Русенско са регистрирани 868 катастрофи. При 291 от тях са ранени 374 души, а 24 са загинали. В сравнение със същия период на миналата година броят на пътните произшествия е увеличен с 36, на ранените с 56, както и на загиналите, които са с шестима повече. При 12 катастрофи от началото на годината шофьорите са управлявали превозното средство след употреба на алкохол. При тези произшествия са ранени 19 души, а един е загинал. Според МВР най-много тежки произшествия настъпват в дните понеделник и петък и в часовия интервал между 17:00 и 19:00 ч.

СЗО планира през новото десетилетие, т.е. до 2030-а, Световният ден да има важна роля за популяризиране на последствията от тази пандемия и нуждата от координирани действия, които да помогнат за постигането на целта за намаляване на жертвите по пътищата с 50%.

Началото на инициативата е поставено през 1995 година от Европейската федерация на жертвите при ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005-а е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.

Припомняме, че Областната администрация в крайдунавския град редовно подкрепя подобни инициативи, като неведнъж е провеждала съвместни информационни кампании със силите на реда.

Сподели: