Областният управител Анатоли Станев: Семейството не е отживелица, а напротив крайъгълен камък за едно по-справедливо и по-богато в духовен аспект общество

Областният управител Анатоли Станев: Семейството не е отживелица, а напротив крайъгълен камък за едно по-справедливо и по-богато в духовен аспект общество

В навечерието на 21-и ноември, един от празниците, които ни напомнят за това колко е важно да имаме с кого да споделим моментите от живота, над 110 души от третата възраст в Русенско отбелязаха Деня на християнското семейство с тържество. То бе организирано от пенсионерските клубове „Калина“ и „Дружба“. Поздравления към организаторите и участниците бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев, а на място сред гостите бяха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и заместник-кметът Магдалина Илиева.

„Бъдете все така стожер на моралните ценности, съхранили българската идентичност през някои от най-драматичните периоди от историята ни. Считам, че независимо от изпитанията пред нас трябва да отделяме все по-голямо внимание на семейството. Нека не забравяме, че семейството не е отживелица, а напротив крайъгълен камък за едно по-справедливо и по-богато в духовен аспект общество! Подобни поводи ни припомнят отново значението на любовта, уважението един към друг, хармонията и вярата“, се казва в написаното от Станев. Също така той благодари на Красимира Маринова, която е основен организатор на събитието за неуморността и професионализма ѝ. Според нея днешното събитие е пример за заимстване между поколенията на практика.

Според Иво Пазарджиев пък хората от третата възраст могат да ни научат на много и то най-вече на това какво означава да си социално ангажиран, за което даде и редица примери. 

 „Днес вашите дом и семейство са не само тези, които сте създали с любимите си хора, но и клубовете, които посещавате. Ето защо ви пожелавам да продължавате да бъдете и да се развивате заедно. Запазете своите неповторими енергия и бодрост – само по този начин можем да надмогнем трудностите в ежедневието“, заяви заместник-кметът Илиева.

В рамките на инициативата бе организирана и кулинарна изложба „Тиквени изкушения“. В нея участваха близо 20 различни гозби, но всички задължително включваха любимия за сезона плод. Те бяха оценени от тричленно професионално жури от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе, като за предаване на красота и стил на своеобразната кулинарна изложба се погрижиха учениците от същото училище. Председател на журито бе заместник-директорът на гимназията Румяна Стоянова, а членове Красимира Бахчеванова и Биляна Николова. В крайна сметка победител стана Валя Колева от клуб „Калина“. Второто и третото място отидоха в село Красен, съответно при Снежана Чурова и Анка Иванова. 

Специално за празника на двата клуба бяха дошли техните приятели от пенсионерските клубове в село Красен, Русенско, и от град Елена. Организаторите споделиха, че в края на тържеството се е включил и народният представител Иван Белчев. 

Сподели: