Областният управител Анатоли Станев: Продължаваме по всякакъв начин да съдействаме на бизнеса за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост

Областният управител Анатоли Станев: Продължаваме по всякакъв начин да съдействаме на бизнеса за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост

От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по линия на Министерството на иновациите и растежа /МИР/ за първите шест месеца от 2023 г., 700 млн. лв. ще бъдат на разположение за кандидатстване и от големи фирми – с до 499 служители, а не само за микро-, малки и средни предприятия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на събитие на вестник „24 часа“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ относно процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на Европейския съюз. В инициативата участваха и представители на Областната администрация в Русе. Според областния управител Анатоли Станев подобни събития са от ключово значение за насърчаване на бизнеса да кандидатства в рамките на подобни програми и да се възползва от осигурено безвъзмездно финансиране. „Никога фирмите в страната ни не са имали подобна възможност. Служебният кабинет показа, че чрез добър диалог е възможно постигането на успех във всяка сфера. Областната администрация в Русе ще продължи по всякакъв начин да съдейства на бизнеса за кандидатстване по плана за възстановяване и устойчивост“, коментира Станев. Той поясни, че неговият екип е в постоянна готовност да съдейства на заинтересованите страни и дори при необходимост може да се проведе отново мобилна приемна с министъра на иновациите и растежа.

„Има места в България, които се крепят на поминък на база на едно или две големи предприятия. Въпреки че повечето процедури по линия на Министерството на иновациите и растежа са насочени към малки и средни предприятия, ние отваряме възможността за кандидатстване и за големите“, заяви министър Пулев. По думите му, и по-големи предприятия, с до 3000 служители, могат да кандидатстват по различни процедури за общ ресурс около 500 млн. лв. – процедури, достъпни и за  малките и средни фирми. „По този начин ще достигнем до 99,9% от работодателите в страната“, каза още той.

Пулев посочи, че интересът на бизнеса към процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост е огромен и е в резултат на иновативния подход, който МИР е предприело. Припомняме, че през декември миналата година Станев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведоха мобилна приемна в Русе, на която пред бизнеса бяха разяснени възможностите за кандидатстване по първите две мерки от ПВУ. В резултат Русе се нареди сред четирите области в страната с най-много подадени, а в последствие и одобрени проекти. Общо 49 проекта за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в русенско по първата процедура за „Технологична модернизация“. Резултатите от втората – за „ИКТ решения и киберсигурност“ се очаква да станат ясни до броени дни.

Министър Пулев уточни, че ресурсът на МИР за бизнеса е от 1.2 млрд. лв. за следващите до шест месеца.

Той обърна внимание на процедурата по ПКИП за „Внедряване на иновации в малки и средни предприятия“ с бюджет 293 млн. лв., по която ще може да се кандидатства от месец април. „В голяма част тя репликира първата процедура по ПВУ за „Технологична модернизация“. Така фирмите, които не са успели да получат финансиране за същото от Плана за възстановяване и устойчивост, ще могат да кандидатстват за средства от новата Програма за конкурентоспособност“, каза Пулев. Той посочи, че държавата работи на пълни обороти, за да подкрепи малките и средни фирми у нас, които са гръбнакът на икономиката. „Служебният кабинет е кабинет на действието, кабинет на ускорението. Доказахме го и с доброто взаимодействие с вицепремиера Пеканов и неговия екип, както и с всички останали колеги министри“, каза Пулев.

На събитието на в-к „24 часа“ и КРИБ присъстваха още Атанас Пеканов – вицепремиер по еврофондовете, Десислава Георгиева – зам.-министър на регионалното развитие, Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и социалната политика, Илияна Илиева – главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), както и представители на бизнеса.

Сподели: