Областният управител Анатоли Станев се срещна с посланика на Монголия у нас

Областният управител Анатоли Станев се срещна с посланика на Монголия у нас

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на медицината и културата обсъдиха областният управител на Русе Анатоли Станев и извънредния и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа. „Вашият бит и култура са древни, носят азиатска мъдрост и ценни знания за живота. Всички това ни кара да опознаем отблизо традициите Ви. Вярвам, че заедно можем да обединим усилията си и да реализираме редица интересни събития. Имате подкрепата ми за осъществяването на разнообразни културни прояви в региона. Много ми се иска обаче и представители на нашите културни среди да имат възможността да покажат типичните за България и региона традиции“, заяви областният управител. През лятото на тази година се предвижда и провеждане на изложба в Русе, която да представи малко известни факти за Монголия. Припомняме, че през 2020-а в града бяха изложени десетки мандалия от Храмовия комплекс Чойжин Лама, който е бил построен в началото на 20-и век като официален храмов комплекс на върховния Лама на страната по това време.

Любопитен факт е, че в края на миналата година бе подписана Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителствата на Република България и Монголия. Нейната цел е да насърчи обмена между културни дейци в областта на визуалните, музикално-сценичните и любителските изкуства. Ще бъдат подкрепени и организирането на изложби, фестивали, размяна на театрални представления и ансамбли, партньорство в областта на литературата и превода, сътрудничество между библиотеки, музеи и други културни институции, както и размяна на филми. Програмата включва и основаването на културен център или институция на реципрочна основа. Фокус ще бъде поставен и върху насърчаването на директните контакти между Българската академия на науките и Монголската академия на науките, както и между различни изследователски институти.

Областният управител отбеляза и доброто партньорство през последните години, за което е спомогнал и почетният консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков. Той също участва на срещата днес при Станев. Делегацията включваше още ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж, както и административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова. На срещата бяха дискутирани и потенциални възможности за двустранно бизнес сътрудничество между България и Монголия, както и партньорство в бъдещи съвместни инициативи. По думите на посланик Саянаа водещо място трябва да бъде отредено на утвърждаването на вече създадените, както и на изграждането на нови икономически отношения между фирмите от двете страни. Според дипломатът светът може да оцелее само със силно партньорство. Тя прояви интерес и към сектора на туризма, тъй като България е популярна дестинация за международен туризъм и Монголия се интересува от опита ни. Бе поставен акцент и върху сътрудничеството в областта на селското стопанство.

През октомври 2018-а в Русе бе открито почетно консулство на Монголия от тогавашния областен управител Галин Григоров и почетния консул хонор. проф. д-р Камен Милков. Сред основните направления на взаимен интерес са партньорството в сферата на медицината, внедряването на българския опит в селското стопанство и зеленчукопроизводството, експортът от монголска страна на вълна, кашмир и кожи, както и обменът на студенти между България и Монголия.

Проф. д-р Камба Лама Нацагдорж е един от най-уважаваните духовни лидери на Монголия, лечител и създател на центъра Манба Дацан в столицата Улан Батор, който включва болница, манастир, фармацевтична фабрика и университет по традиционна монголска медицина. Самото име на центъра, в превод „Мanba“ – лекар и „Datsan” – обучителен център, показва същността на този тип медицина – постигане на добро здраве, чрез обръщане към ума на човек и поддържане на силна връзка с природата. Според Камба Лама Нацагдорж лекуването на душата и тялото може да стане чрез любов, с добро сърце и състрадателност, а не със силно его.

Преди повече от 6 години  по време на посещение на представители на Лечебни заведения „Медика“ в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор – Монголия, е изготвен тристранен договор между Русенския университет „Ангел Кънчев“, Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“ и Лечебни заведения „Медика”. Въз основа на договора е изградено трайно и дългосрочно сътрудничество между страните. До сега в рамките на международните взаимоотношения бяха осъществени три дългосрочни обмена на специалисти между България и Монголия. По време на обученията и стажовете, медиците обмениха опит и почерпиха добри практики, които вече са внедрени в лечебно-възстановителния процес. От своя страна административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова отбеляза важността на обмена на знания при внедряване на иновативни практики.

Визитата на видния монголски лечител и духовен водач включи и публична лекция на тема „Ковид-19 през призмата на Монголската традиционна медицина“. Състоя се и церемония по удостояване на проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж с почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет. Проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж е страната ни покана на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и посолството на Монголия в България.

Сподели: