Областният управител Анатоли Станев: Нека през 2023-а да се сбъднат желанията и мечтите ни

Областният управител Анатоли Станев за годишните награди „Инвеститор на годината“: Сигурен съм, че област Русе може да представи множество успешни инвестиционни проекти, което ще е добър атестат за дейността и усилията на предприемачите, избрали да работят тук

За 17-ата поредна година Българската агенция за инвестиции /БАИ/ организира годишните награди „Инвеститор на годината“. Събитието е подкрепено и от Областна администрация – Русе.

„Вярвам, че регионът има своето място в този конкурс. Сигурен съм, че област Русе може да представи множество успешни инвестиционни проекти, което ще е добър атестат за дейността и усилията на предприемачите, избрали да работят тук“, коментира областният управител Анатоли Станев.

Според него е необходимо държавната и местната власт да работят в синхрон за създаване на условия за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес и привличането на нови чуждестранни инвеститори.

Станев подчерта много доброто ниво на координация между Областната управа и Общините в русенско, както и ролята на служебния кабинет през изминалата и настоящата година за осигуряването на финансиране за българския бизнес по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

Припомняме, че 49 проекта за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в област Русе по първата процедура за „Технологична модернизация“ от ПВУ. Други две ферми от Бяла ще получат близо половин милион лева за закупване на ново оборудване в рамките на същата процедура. Така област Русе се оказа сред отличниците в страната по одобрени проекти за модернизация на бизнеса, а община Русе оглави класацията. Същевременно 236 фирми от региона кандидатстваха по втората процедура от Плана, която бе в сферата на ИКТ решенията и киберсигурността. Индикативната стойност на подадените проекти възлиза на малко над 4.5 милиона лева. „Продължаваме да работим за осигуряване на един нормален бизнес климат, който да осигури необходимата среда за функциониране на бизнеса“, допълни областният управител и отбеляза, че акцент е поставен върху въвеждането на мерки за иновации и дигитализация на фирмите, както и върху намаляване на бюрократичния натиск.

По традиция, отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в своето развитие чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили работни места и заложили на внедряването на високи технологии, в унисон със стремежа на България за интелигентен и устойчив икономически растеж.

Конкурсът на БАИ цели да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2022-а, като ще бъдат раздадени пет награди и две почетни награди /плакети на БАИ/. Наградите ще бъдат за „Инвестиция на зелено в годината“, „Инвестиция в разширяване на бизнес“, „Инвестиция в иновативен бизнес“ и „Инвестиция в човешки капитал“. Почетните награди ще бъдат съответно за „Успешен стартъп“ и „Община в България с най-много инвестиции“. Организаторите очакват номинации за осъществените през изминалата година инвестиционни проекти в срок до 28 февруари 2023-а на следния интернет адрес: http://investbg.government.bg/investor.

Сподели: