Областният управител Анатоли Станев

Областният управител Анатоли Станев: Измеренията на свободата се коригират от всяка наша постъпка

„На този ден преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“, казва Ботев. Днес това звучи особено актуално, защото измеренията на свободата се коригират от всяка наша постъпка. Нека понесем отговорността да предадем свободата в наследство на нашите деца“, с тези думи областният управител Анатоли Станев се обърна към русенци по време на организираната днес церемония от Община Русе по случай Националния празник на Република България.

„Трети март е денят, в който честваме неугасващия български дух и стремеж към национална независимост. Днес не отдаваме само почит пред падналите за свободата на родината и не изпитваме единствено носталгия по отминала слава, а осъзнаваме, че бъдещето ни зависи от нас, защото никой човек или народ не могат да успеят, оставайки безучастни към своето бъдеще“, допълни още Станев. „Макар поводите за исторически героизъм да са рядкост, ежедневието ни провокира всеки ден да преодоляваме трудностите и разединението в името на това да се обединим за достойно съществуване. Сплотяването около националните идеали помогна на българския народ в разстояние на трийсет години да се пребори и за Съединението, и за Независимостта си. Денят, в който започва изграждането на Третата българска държава, а страната ни се завръща на европейската карта, ни задължава да отстояваме историческата памет с мъдрост и достойнство. Днес е необходимо да се запитаме дали сме достатъчно последователни в действията си и следваме ли завещаните ни от възрожденците принципи и ценности да създаваме сами по-добри бъднини, без да разчитаме на някой друг. Вярвам, че сме на правилния път, който да ни изведе до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани, но нека влагаме повече разум и сърце дори в ежедневните дейности, като не преставаме да отстояваме личната си и национална свобода“, каза областният управител на Русе.

Слова произнесоха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Началото на церемонията бе дадено с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като веднага след това той поздрави и 13-ия гвардейски младежки отряд.

Програмата включваше още изпълнение на „Питат ли ме де е зората“ от квартет на детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство – Русе с ръководител д-р Наталия Константинова, както и рецитал на Детелина Димова от Националното училище по изкуствата.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево. Почетен карул бе строен и от Регионален клуб „Традиция“ – Русе.

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, редица представители на местната и държавна власт от региона, както и председателят на Окръжния съвет в съседно Гюргево Думитру Беяну, неговият заместник Кристиян Анкуеску, кметът Адриан Ангелеску, администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Сподели: