Областният управител Борислав Българинов: Нека бъдем достойни за онези, които почитаме и да отдадем заслуженото на страната си!

Областният управител Борислав Българинов: Нека бъдем достойни за онези, които почитаме и да отдадем заслуженото на страната си!

„Преди 113 години България се изкачи отново на международната политическа сцена и бе обявена за Царство равно с европейските, а нашият народ стана независим. Това бе постигнато благодарение на единомислието между обществото и тогавашните управници, които за пореден път демонстрираха воля и характер, способност да бъдат обединени и да отстояват националната кауза, без да търсят лични облаги. Те представляваха истински елит, за който не натрупаните материални богатства, а достойното държавническо поведение бе измерител за постигнатото в живота. Те знаеха, че уважението на народа не се купува и че всеки ден трябва да се борят за него. Може би и затова те бяха толкова успешни и съумяваха да водят една истински далновидна политика, целяща културен и икономически просперитет.

Днес ние сме в едно семейство с тогавашните Велики сили и имаме същите права като останалите европейци, но сме длъжни да преосмислим своята роля, ако наистина искаме да продължим възхода си на независим, горд и силен народ.“, каза в приветствието си към русенци областният управител на Русе Борислав Българинов по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Също така той отбеляза, че за съжаление сега страната ни се намира на едно от последните места в Европейския съюз и българският народ трябва да се бори за нейния просперитет.

„Смятам, че ние – гражданите сме съзидателната част на всяко едно управление и от нашите действия зависи ще успеем ли да преустановим зависимостите в родната политика, умело прикрити под ежедневната камуфлажна реторика. Крайно време е да се осъзнаем, че добре звучащите обещания, неподплатени от реални действия, не водят до резултати, а до разочарование. Лицемерно е днес да почиташ направеното от предците ни, а утре да го потъпкваш с действията си. Заедно дадохме началото на промяната, време е да я продължим и да разплетем мрежата от задкулисие, интриги и недобросъвестност. Нека бъдем достойни за онези, които почитаме и да отдадем заслуженото на страната си!“, допълни още областният управител.

След словото на Борислав Българинов беше отслужен благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Приветствие бе отправено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, главният секретар на Областна администрация – Русе Симеон Иванов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе, общински съветници, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и комендантът на окръг Гюргево.

Сподели: