Областният управител Борислав Българинов: Динамична и белязана от предизвикателства – така мога да определя отиващата си вече 2021-а

RuseInfo разговаря днес с областния управител на Русенска област Борислав Българинов, който отговори на актуални въпроси, свързани с развитието на региона през отминаващата 2021 година и очерта приоритети за настъпващата 2022 година.

 • Г-н Българинов, каква бе 2021 година за Русенска област ?
 • Динамична и белязана от предизвикателства – така мога да определя отиващата си вече 2021-а. Същевременно тя бе и година на промяната и навярно началото на един нов етап от развитието на страната, в който хората сами решиха, че трябва да си възвърнат контрола над така широко прокламираните демократични ценности през последните години, но уви неуспешно отстоявани през по-голямата част от времето. Така че освен негативите – пандемията, повишаващите се цени и политическата несигурност, имаше и положителни моменти. До тук – нищо по-различно от ситуацията в страната. Да, обаче дадохме началото на много нови проекти, които със сигурност ще доведат до по-добри възможности за реализация в областта и ще привлекат повече млади хора да останат в Русенско.
 • Какви бяха основните предизвикателства, които срещнахте при встъпването си в длъжност и които наложиха неотложни мерки от Ваша страна?
 • Предизвикателствата бяха комплексни. Хубавото е, че имаше известна приемственост с предходния кабинет. Най-голямата трудност беше да убедя екипа, че трябва да използваме подхода отдолу нагоре при решаването на всеки казус. Още в първия си работен ден обявих, че не идвам с реваншизъм и няма да махам хора. Това постави основите на взаимното доверие в екипа, който смея да твърдя, че към настоящия момент се състои от много добри професионалисти, готови да отстояват позициите си. Лошото е, че допреди те не са имали възможността да работят толкова свободно и по-скоро са изпълнявали възложените им задачи по команда, което е затруднявало целият административен процес. Всичко се е случвало по-бавно и проблемите на хората не са били поставени в центъра, а се е гледало да се отговори чисто чиновнически без значение дали се помага или не. Бях наясно с този проблем още преди да дойда тук и точно затова сред първите ми задачи беше да демонстрирам нулева толерантност към подобно поведение. Наложиха се някои вътрешни размествания в администрацията, но нямаше сътресения. Сега всички са много по-спокойни и дори бих казал значително по-уверени в способностите и знанията си. Но както споменах ключът за това не е толкова сложен – просто не трябва да притискаш хората, а само да ги напътстваш и контролираш. Оставяйки ги сами да предлагат решения, те имат желанието да работят. В обратния случай се превръщат в изпълнители на определени задачи, без дори да осъзнават, че от тях зависи основното – правилното решаване на проблема. Точно този тип поведение е бил и в основата на убедеността на хората, че в администрациите работят уж експерти, които нямат нищо общо с реалния живот навън. Дори да си човек с познания и опит, то пак се превръщаш в „калинка“, следвайки такъв сбъркан модел. Сега обаче има хора в администрацията, които по собствено желание остават и след работно време, за да успеят да дадат най-оптималното решение. Мисля, че това е наистина за пример и съм им благодарен за проявения професионализъм и лоялност към държавната администрация.
 • Бихте ли откроили по – значимите достижения на екипа Ви през 2021 година?
 • Мисля, че два са най-видимите резултати за всички. Първият е свързан с провеждането на четири избори за по-малко от половин година. Става дума за два парламентарни вота, както и за един президентски и последвал след това балотаж. Повярвайте ми организацията на едни избори е огромна. За нея работи екип от много хора – болшинството, от които доказани професионалисти. По темата с организацията можем да си говорим много, но мисля, че не е това целта на настоящото интервю. Горд съм, че показахме на русенци, че изборите могат да бъдат честни и прозрачни и хората, отидоха до секциите за гласуване спокойни и сигурни, че върху тях няма да се упражнява натиск, а вотът им няма да бъде пренебрегнат. С компетентните институции направихме детайлен анализ на предходни избори и взехме всички мерки за пресичане на търговията с гласове. Смея да твърдя, че изборите през тази година бяха най-честните в последните десет и дори повече години. Така се стигна и до промяната на политическата система. Същевременно не допуснахме и големи опашки при предаването на книжата и всичко се случи изключително бързо. Дори на балотажа за президент и вицепрезидент бяхме готови още около 02.00 часа сутринта. Нямаше проблеми.

Другият видим резултат е ускоряването на работата на Областната администрация и подобряването на нейната ефективност. За това вече говорихме в предходния въпрос. Мисля, че стана ясно.

Сред останалите най-значими постижения е работата по облекчаване на трафика в региона, тъй като от тук минава водещият транспортен коридор, свързващ Егея, Азия и Близкия Изток с Европа. Активно работим за създаването на нова фериботната връзка между Русе и Гюргево, тъй като старата бе закрита преди повече от 10 години. Много време ни отне да убедим румънската страна за ползите от подобна линия, но вече всеки ден виждаме постепенния напредък и още през пролетта на следващата година ще имаме ферибот, чрез който ще бъдат превозвани по около 200 камиона в едната посока на ден. Същевременно работим и за разкриването на два буферни паркинга на територията на „Свободна зона“, където ще има всички условия за изчакване и отдих от страна на шофьорите на камиони. Единият, който ще е с капацитет от около 100 тира ще бъде готов в най-скоро време, а проектирането на другия, който ще е близо четири пъти по-голям ще започне от догодина. Смея да твърдя, че благодарение на усилията, които положихме преди дни в междуправиелствена спогодба между България и Румъния залегна проектирането и на трети мост над река Дунав точно при Русе – Гюргево.

Няма как да не засегна и темата с пандемията от Ковид-19. Проведохме няколко информационни кампании, чрез които се опитахме да разясним сред хората ползите от ваксинацията. Не ги плашихме, не говорихме страшни неща, а просто факти и мисля, че имаше резултат. Ето че и в тази насока постигнахме успехи. Но за да не говоря с празни факти ще ви кажа и няколко цифри. От края на месец май, т.е. от както съм назначен за областен управител до момента са направени 70 353 имунизации в региона, което е над два пъти повече отколкото всички направени ваксини от началото на имунизационната кампания до края на май тази година.

 • Успешно ли бе взаимодействието Ви със служебните правителства през тази година и кои належащи задачи за региона бяха изпълнени и се изпълняват с тяхна помощ?
 • Категорично да! При назначаването ми за областен управител, това бе условието, което поставих – да работя свободно, без някой да упражнява натиск върху мен, но същевременно да разчитам на категорична държавна подкрепа. След като получих това уверение от екс служебния премиер Стефан Янев потвърдих готовността си да стана областен управител и да се откажа за определен период от време от адвокатската си практика. Направих го, защото исках да бъда полезен на региона. Всички постижения, които споменах по-горе, нямаше да се реализират без подкрепата на служебния кабинет, за което благодаря както на министър-председателя, така и на министрите.
 • Какви са приоритетите в работата на Областна администрация – Русе през 2022 година?
 • Най-важното е да продължим работата по започнатите проекти от тази година. Фокусът ще бъде поставен отново върху подобряването на свързаността на региона с останалите области, както и върху ефективността на предоставяните от нас услуги. Прозрачността също ще бъде водещ приоритет, за който трябва да работим. Не по-малко внимание ще обърнем и на трансграничното сътрудничество, като там акцентът ще бъде върху проекти в сферата на културата и реагирането при извънредни ситуации. Иска ми се градът, а и всички населени места, да живнат повече. Затова са необходими качествени събития, които да са насочени към различна целева аудитория. Ще помислим как да направим и това.
 • Какви са Вашите лични очаквания в качеството Ви на областен управител за 2022 година? Ще бъде ли тя по – трудна за региона от 2021 година?
 • Със сигурност 2022-а няма да е лека, но се надявам, че го казвам изцяло в положителен план. Има още много какво да се прави, а резултатите трябва да стават все по-осезаеми за хората.

През последния месец провеждам постоянно срещи с бизнеса и то на място при тях. Идеята е да чуя проблемите на предприемачите и да потърся тяхното реално решение. Срещите обаче показват разминаване в годините на местната и държавна власт с предизвикателствата, пред които са изправени бизнесмените. Тези проблеми досега не е можело да бъдат представени пред Областната администрация. Една силна държава не би се позволила да създаде такива пречки на бизнеса. Уверявам ви, че ще стигна до всяка малка, средна и голяма фирма. Ще ги чуя, ще анализираме проблемите им и ще ги решим до края на следващата година, с изключение на големите инфратруктурни проекти.

Надявам се, че предстоящата година ще бъде по-добра и ще даде повече възможности за русенци.

 • Какво бихте искали да пожелаете на жителите на Русенска област по повод настъпващите светли празници?
 • Пожелавам им да запазят вярата си в доброто и да бъдат сигурни, че промяната в региона и възвръщането на авторитета му като водещ европейски център по поречието на река Дунав предстои. Положихме началото на този процес. Вярвам, че ще го продължим. Русенци трябва да бъдат горди, че живеят и работят тук. Те са хората, които допринасят регионът да достигне това ниво, просто сега е ред местната и държавна власт да създадат необходимите условия, така че нещата да се случват по-бързо и лесно. За съжаление ми се струва, че през последните години регионът бе забравен от държавната власт. Вече не е така. Мисля, че всичко, което споделих в интервюто го потвърждава. Оказва се, че за период от около половин година може да се постави успешно начало на много неща – за които обаче трябва да се работи постоянно. Разбира се, на жителите на региона пожелавам най-вече да са здрави и да се радват на много хубави моменти с близки и приятели не само по празниците.
Сподели: